30 april 2011

GP och Vägvalet en kärleksaffär!

Ända sen Vägvalet kom in på banan någon gång under vintern 2010 så har Göteborgs-Posten upplåtit oproportionerligt mycket spaltcentimeter åt denna undergroundrörelse utan politik. Det är förstås medialt tacksamt att någon som är arg får racka ner på etablissemanget men att det kan ta en ända med förskräckelse fick vi inte minst uppleva med Ny Demokrati katastrofåren 91-94.
Vägvalets slogan i regionvalet. Trots att regionen inte har
med frågan att göra. Populism i sin prydo.
Idag får återigen Theo Papaioannou och co. skriva på GP debatt. Återigen har de ingen egen politik att skylta med utan bara kritik mot historiska omständigheter. Att det dessutom sker i kontexten av regionvalet där 35 av 40 miljarder handlar om sjukvård gör det än mer förbryllande att GP väljer att publicera Vägvalets ickepolitik.
Senast gällde det byråkratin kring folkomröstningar.
Nu gäller det bristande samordning i vår jätteregion. Utan praktiska förslag hur man ska göra något åt det utan bara ett lakoniskt konstaterande att saker förbättras långsamt.
Det kan jag absolut hålla med om och regionstyrelsens ordförande Gert-Inge Andersson har själv påpekat hur mycket längre tid det tar i regionen än i Trollhättan där han var innan.
Det måste man jobba med men Vägvalet säger precis samma sak som alla andra partier - patienten ska vara i fokus, personalens kunskap måste värderas högre.
Självklart ska den som vill ha ett populistiskt, destruktivt gnällparti med tydligt konservativa drag i regionfullmäktige rösta på Vägvalet. Det finns en lång historia av lokalt starka partier som har gått under av inre slitningar under sin första mandatperiod. Att Vägvalet och Sjukvårdspartiets samarbete redan gått överstyr och det grälas om pengar är redan känt. Mycket lite talar för att Vägvalet kommer att vara ett seriöst alternativ i valrörelsen 2014.
Vägvalet skyltar dessutom inför regionvalet med sloganen "Stoppa trängselskatter i Göteborg". En fråga som regionen har väldigt lite inflytande över. Jag hoppas innerligen att regionens invånare har insikt i detta faktum, trots GP:s och andra borgerliga mediers bristande bevakning av regionvalet. Det är att gå till Sveriges Radio P4 för att hitta en seriös bevakning av regionvalet.
Så min fråga är varför GP istället för att lämna plats åt detta högljudda missnöjesparti inte ger plats åt t.ex. en seriös debatt om infrastruktur, regionsutvidgning och samordning. Kanske t.om. om utförsäljningar, privata vinstuttag och hur vi ska uppnå en jämlik vård i Västra Götaland. Det skulle alla (utom Vägvalet) tjäna på.

UPPDATERAT 110507
Idag upplåter GP en halvsida (dock ej på nätet som jag kan se) så att vägvalet kan gnälla över att de saknar organisation för att få ut valsedlar. Det är förståeligt då partiet verkar bestå av tre personer. Det känns som ett övertygande bevis för min tes att när Vägvalet gnäller skriker GP. Hur vore det att upplåta tidningsbläck åt sådant som faktiskt skulle kunna vara av allmänintresse, Reinfeldts feghet ovilja att debattera mot Juholt .t.e.x.

Bloggat om regionvalet: Peter Johansson och Johan Westerholm om hur Reinfeldt ignorerar 1,2 miljoner väljare i Västra Götaland, Sebastian Stenholm , Håkan Werner Linnarsson om Socialdemokraternas valmanifest.
Video med Håkan här:


Netroots, Politometern, Bloggar.se
Fler bloggar om: Politik,  regionval Intressant?

8 kommentarer:

  1. Det låter mest som ni är avundsjuka på att någon annan uppmärksammas? När skrev ni senast en replik i GP på något som Vägvalet debatterade? i har väl all chans i världen att få in debattartiklar?

    SvaraRadera
  2. Klart att vi är avundsjuka, hade vi haft lika stor bevakning och lika många debattinlägg i förhållande till partistorlek och antal frågor vi engagerar oss i så hade vi fyllt GP varje dag.
    Det är oerhört märkligt att GP lämnar så stor plats till ett populistiskt enfrågeparti.

    SvaraRadera
  3. Ni har alltså skrivit en massa debattartiklar som blivit refuserade? :-o

    SvaraRadera
  4. Jag kan inte säga hur vanligt det är men i valrörelsen 2010 var det flera gånger som föreslagna artiklar inte togs emot av GP.

    SvaraRadera
  5. Det är ju precis den seriösa debatten om infrastruktur som du frågar efter som Vägvalet har efterlyst sedan partiet bildades. Inga av de etablerade partierna är intresserade av att debattera och kör istället över medborgarna.
    Är ditt parti intresserad av att seriöst debattera Västsvenska Infrastrukturpaketet, eller är det som vanligt, dvs att "det är redan beslutat" och "vi har bara varit dåliga på att informera våra väljare hur bra det är"?

    SvaraRadera
  6. Är det seriöst med "Stoppa Trängselskatten" på valplakat för ett val som handlar om sjukvård till ca 85%?
    Jag håller däremot med om att de etablerade partierna inkl. socialdemokraterna har gjort ett stort fel när man försöker gömma undan denna frågan. Det finns dessutom en "undanflykt" som är att lägga ansvaret för trängselskatten på den borgerliga regeringen. Det har tidigare aldrig varit tal om att regioner/kommuner ska vara med att finansiera infrastruktursatsningar av denna typ.

    SvaraRadera
  7. Jag tycker att det var bra att GP tog in denna debattartikel från Vägvalet. Maken till innehållslöshet har ju aldrig skådats!

    Vill man se mer om Västlänken så kan man se en film här. Det kan vara lättare att ta till sig än en massa text.
    http://gbg.yimby.se/2011/05/vastsvenska-paketet-prese_1014.html

    SvaraRadera
  8. Om jag förstod GP artikeln från 7 maj rätt så var väl poängen att de som skötte röstningen i Partille inte kunde reglerna och felinformerade de som skulle rösta om vad som gäller? Alltså att man faktiskt får skriva en partinamn för hand på en tom sedel. Detta är ju ett omval för att man inte klarat av att anordna ett val som inte var säkerställt att det gick rätt till och så bara fortsätter det likadant. I Lerum behandlade man ju 60 röster fel första dagen. Otroligt klantigt om jag får säg min mening.

    SvaraRadera