Det är drygt tre år till nästa val. Det är om tre år vi ska se om vallöften är infriade och det är om tre år den styrande majoriteten ska avkrävas ansvar.
Redan nu har GP börjat tala om löftesbrott. Det ansvariga kommunalrådet avkrävs ansvar efter 4 månader på posten.
Han har gjort ett stort misstag, det måste han erkänna. Han har inte frågat om de siffror han fått från sin förvaltning stämmer. Eller på vilket sätt de stämmer. Han har missat att fråga om detaljerna. Då är det självklart att de föräldrar som inte upplever att deras verklighet och kommunens stämmer överens blir förbannade.
Jag sitter själv i SDN Askim-Frölunda-Högsbo och vi frågar ansvarig tjänsteman varje gång - har vi några barn i förskolekön och svaret är varje gång - Nej. Vi hinner precis. Men vi har ingen möjlighet att minska barngrupperna.
Svaret stämmer på ett sätt och på ett annat inte. Det finns säkert föräldrar som blivit erbjudna plats och tackat nej av olika skäl men som står kvar i kön. Det finns antagligen många som inte söker i hela sin del av stadsdelen. De står i kö men de står inte i den kö där lagen kräver att vi erbjuder dem plats.
Det är en allvarlig situation för alla de familjer som inte får plats på det dagiset de vill i den tid de vill. Jag har själv varit i den situationen att min yngsta dotter har varit hemma hos mormor och morfar som bor nära men ändå en mil åt fel håll. Vi var också tvungna att dra ut på vår föräldraledighet mer än vad vi tänkt från början. I vårt fall berodde det på att vi inte var villiga att stå i kö till hela stadsdelens förskolor eftersom vi har två utmärkta inom 300 m från vårt hus. Alla har tyvärr inte vår möjlighet med alternativ till kommunal förskola. Men vi stod inte i den kö som kommunen tolkar har laglig rätt till plats. Vi hade inte följt de anvisningar som kommunen ger för att vara i denna kö. Jag kan inte säga hur det ser ut idag men för en månad sen var det inga barn i den kön.
Varje dag någon som vill inte kan jobba och betala skatt på sitt arbete kostar mer än det smakar för Göteborgs Stad. Därför är det viktigt att förskolan möter de krav medborgarna har.
Vad man kan fråga sig är om det är en rimlig bedömning av lagen som görs i Göteborg. Jag tror det. GP ifrågasätter det. Skolinspektionen ska inspektera. Om det hjälper föräldrarna att få plats snabbare är dock osannolikt.
I vår stadsdel, liksom i många andra skylls bristen på möjlighet att uppfylla kommunens mål att minska platserna inom barnomsorgen på att vi inte har möjlighet att öka antalet platser så fort vi vill, framförallt är det brist på platser men snart också på utbildad personal.
Det är en situation som kommer att ta flera år att bygga bort. En babyboom och massor av nya dagis senare kommer det att vara gjort. Vi som politiker ligger på våra förvaltningar hela tiden om att vi vill ha fler dagisplatser. För att inte få kö och för att klara av att minska barngrupperna.
Det är ett tufft uppdrag vi ger till våra förvaltningar men om vi misslyckas vet vi i nämnden att det är vi som är ansvariga.
GP - tyvärr är inte den politiserade analysen på nätet, enbart nyhetstexten.
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? bloggar om Göteborg, politik
Intressant att du iaf har uppmärksammat det hela.
SvaraRaderanu vet jag inte hur det är i Askim-Frölunda-Högsbo.
men på samma sätt som du säger det, säger politiker i mitt område med.
Problemet är att det är långt i från sanningen många ggr.
8 månader trots att man följt alla riktlinjer, enl göteborg stad.
Sen det intressant pratet om att ha 3 år på sig att infria vallöftena osv.
Är det 16 år man har fått på sig nu ?
Det födds x antal barn, dom flesta av dessa kommer vilja ha förkoleplats/dagbarnvårdare.
det kan flytta ut ett vist antal utan barn & flytta in ett visst antal.. Har man det som jobb så kan det inte vara så svårt att räkna ut sen ta i lite i överkant.
Det man har gjort i dagläget är att man har suttit på pottkanten i många år och inte gjort nog, sen födds det än fler barn, man bygger fler bostäder, man pratar om att man växer, och därefter sitter man förvånad att oj.. 1+1+1=3 inte 2.
Sen att skylla på att det är ont om ställen att bygga på mm mm vet många av oss är rent skitsnack med tanke på att det går väldigt bra att bygga så mycket annat, bostäder, butiker, mosker mm.
Kort o gott handlar det om att få tummen ur, titta lite på verkligheten sluta ljuga så som man gör.
Hade jag skött mitt jobb likadant hade jag fått sparken för länge sen & troligen suttit i fängelse med.
nej fram för kännbara straff när man stampar på folk som redan ligger pga att man sparkat ner dom för man missköter sitt jobb.
Matihas
SvaraRaderaVerkligheten är mer komplicerad än du tror. Alla gör så gott de kan utifrån de förutsättningar som finns. Oftast räcker det till, ibland inte. Ingen som på sin fritid lägger sin tid på att göra stan bättre, som jag och mina SDN-kollegor känner igen oss i din beskrivning.
Dina sista stycken passar en rättshaverist, lägg av att kalla oss som är politiker för brottslingar. Allt blir aldrig som man tänkt sig. Du har höjt din röst. Använd den på ett vettigt sätt. Nu gör du dig löjlig.
Du Staffan, alla gör inte så gott det kan - det är ett politiskt korrigerat svar som ska få väljarna nöjda däremot.
SvaraRaderaJag var en av de som gapade och ringde runt sent förra året och drev igång den debatt som då startade i gt via deras debattsida. Det som var en av mina stora stötestenar var del den loja passivitet som politiker på både lokal och mer central roll i kommunen intar - hos s kackar man inte i sitt eget bo. Visst kunde jag få fina ord men inget hållbart.
Det är inte så man driver en framgångsrik kommun - det är så man driver på ett politikerförakt.
Jag fick veta att man räknat fel på hur många barn som skulle födas/flytta in i vissa SDN med mycket stor felmarginal. Alltså inte ens inom en rimlig statistisk felmarginal utan FEL (allt enligt R. Hammarstrand som då jobbade för Ann Lundgren) därav skulle det vara problem i vissa stadsdelar.
Något annat som sällan tas upp det är räkningen av nya förskoleplatser i Göteborg, det innebär att om en förskola rivs för att byggas upp igen så bruttoräknar man redan befintliga platser. Du ska få det som ett matematikexempel värdigt grundskolan:
Förskola A har plats för 80 barn. Förskolan behöver rivas för att byggas om på nytt. Den nya byggnaden kommer ha 100 platser.
Hur många nya platser har kommit till?
Men riktig matematik går det snabbt att se att nettoplasterna (de nya) är 20 st.
Men,
i Göteborg har 100 nya platser kommit till. Dock kan bara 20 barn få plats eftersom de andra 80, tillfälligt inhysta i annan lokal under ombyggnaden har kvar sina platser.
Något annats som dessutom tyder på en skev bild av verkligheten är det feministiska perspktivet som s driver, kvinnor ska ha lika rätt men ändå, på lokal nivå i Göteborg är det en "kvinnan framför spisen"-mentalitet i handhavadet med förskoleplatserna. S gick bl a till val på att oavsett kön skulle man ha lika rätt till förvärvsarbete (det stod så i reklamen). När det gäller att vara hemma är det oftast kvinnan som är hemma längst, det är också oftast hon som får vara den vars arbete tar stryk om plats ej kan fås. Varför driva politik där man vill lagstadga lika på f-penningen om man inte ens på lokal nivå kan ombesörja båda könens lika rätt.
Ingenstans i skollagen står det uttryckligen att du måste söka till hela din stadsdel eller hela din kommun, större städer har dock valt att göra den s k generösa (enligt dem själva) tolkningen att begränsa sökalternativen till den egna stadsdelen. Problemet är bara det att, vissa stadsdelar är stora geografiskt som min egen. Det är inte miljömässigt hållbart att behöva åka bil ca 5 km fyra gånger per dag för hämtning och lämning. Bo Andersen (fp) hade ett förslag om att lagen skulle gälla barnfamiljers närområde, detta blev nedröstat av den rödgröna majoritet som styr i vår stadsdel - de skulle aldrig klara köerna då. Flera stadsdelar har dessutom efter årsskiftet växt. Tycker du att en Tuvefamilj ska åka till Kärra och lämna sina barn eller att en familj i Backa ska åkka till SÄve? Nej, jag visste väl det. Kom inte och tyck att vi barnfamilje inte har på fötterna, vi vet vad vi vill och som pedagog för äldre barn tycker jag att det är viktigt att mitt barn får guidning av en pedagog som är expert på yngre barn. Det har jag dessutom en laglig rätt till i enlighet med skollagen!!
Lotta - det var många saker på en gång.
SvaraRaderaDet finns ett stort problem som uppstår i glappet mellan vad man vill göra och vad som faktiskt görs. Viljan hos oss politiker är större än förvaltningens möjligheter, utifrån de resurser de fått tilldelat och de praktiska problem som uppstår. Det är minst sagt olyckligt att saker utlovas som inte hålls och att besked ges som inte stämmer. Jag förstår de föräldrar som är förbannade och upprörda när deras förväntningar inte uppfylls.
Hammarstrand har rätt. Normala kalkyler räknar med att barnafödandet minskar i lågkonjunktur, istället har det ökat väldigt mycket.
När det gäller könsaspekten så är jag inte säker på att jag förstår dig. Jag kan inte se hur det kan vara socialdemokraternas fel att föräldrar inte tar ut lika stor del av föräldraförsäkringen. Som arbetsgivare kan vi i kommunen bli bättre på att även i de kvinnodominerade sektorerna ha heltid som standard och deltid som en möjlighet. Att män i regel tjänar mer än kvinnor tycker jag personligen är förskräckligt.
Som jag förstått är det mest förespråkade förslaget inom (s) en tredelad föräldraförsäkring. Själv hade jag gärna sett en individualiserad föräldraförsäkring.
I Askim-Frölunda-Högsbo har vi valt att tolka det som att det område man söker inom är den tidigare stadsdelen, vet inte hur man resonerar på Hisingen.
Som sagt i inlägget så valde jag och min fru att pussla ordentligt med våra möjligheter för att få plats på närmaste förskola. Däremot ställer det orimligt höga krav på förvaltningens planering att vara garanterad plats på närmaste förskola inom 4 månader, särskilt som vi knappt hinner ta fram nya platser tillräckligt fort just nu. Om några år kanske det kan bli möjligt om man tillåter någon form av gummiband i gruppstorleken på förskolan.
Jag har väl aldrig antytt något annat än att vi ska följa skollagen när det gäller kvaliteten på verksamheten? Det är en självklarhet.
Det är vårt mål och uttryckliga uppdrag till förvaltningen i vår stadsdel att hinna med kön nu och minska barngrupperna så fort som möjligt, förhoppningsvis med början redan 2012. Det är inte snack, det ska vi göra.
Ett snabbt svar till dig. Den förälder som ställer krav på en plats på ett rimligt avstånd ifrån hemmet ställer inte orimliga krav. Vi lägger 8 mils bilkörning i veckan EXTRA på att bara för hämta/lämna på förskolan. Om vi fått närmaste förskola hade denna extra bilkörning varit noll km i veckan.
SvaraRaderaF ö så hade man inte räknat fel i hela Göteborg, bara några stadsdelar. Men, att räkna helt fel vilket verkar ha varit fallet i tex Tuve och inte bygga förrän till 2012 är inget annat än katastrof. Att räkna en ombyggnad av en förskola som nya platser är ett rent skitsnack.
När det gäller könsaspekten så är min syn klar. S i Göteborg strävar efter män och kvinnors lika rätt till arbete, men genom att lalla runt och bara räkna vissa köande barn så ser det bättre ut. De facto är det många mammor som får ta smällen och vara hemma längre. Ett sådant scenario renderar i sänk pension, lägre inkomst som på sikt dessutom än mer skiljer sig från männens. Därför anser jag att s i Göteborg säger en sak om sin föräldrapolitik kontra könen och agerar enligt en helt annan.
Officiellt (enligt Hammarstrand) ska gamla sdn-reglerna gälla, men jag tror inte detta är för evigt. Och vill du läsa min ilskna artikel (om du ej gjort det) kan du göra det här:
http://gt.expressen.se/ledare/1.2261185/debatt-en-kvinnofalla-utan-dess-like
med tillika ett mycket (i sammanhanget) hånande svar från en viss Hammarstrand
http://gt.expressen.se/ledare/1.2266895/debatt-goteborg-har-ingen-kris-i-forskolan
Som du kanske förstår har jag inte mycket till övers för förskolpolitiken i den här stan....