12 april 2011

Regeringen har fått en revolutionerande idé - sänk skatten! Definitionen av idioti bekräftas.

Det finns ett klassiskt vetenskapligt citat som går ungefär så här: Att tro att man får ett annat resultat när man gör samma saker på samma sätt är inte vetenskap, det är idioti.
Nu har den moderata idédebatten givit resultat. Den nya och revolutionerande idén är -
Sänkt skatt för de som redan fått sänkt skatt!
De borgerliga partiledarna, varav en som är lite mer än partiledare, han betitlar sig statsminister, är väldigt tydliga idag på DN Debatt.
Ett femte jobbskatteavdrag ska det bli. Före sänkt skatt för pensionärer.
Framförallt före nödvändiga investeringar i vår gemensamma välfärd, före investeringar i kunskap och i våra kommuner. Inga nya investeringar i infrastrukturen, där låter regeringen förstå att man ska träda tillbaks från det tidigare nationella intresset och låta landsting och kommuner betala för nya vägar med fördyringar för medborgarna som resultat.
Jag hade velat föreslå att vi ska höja kommunalskatten motsvarande jobbskatteavdragen men det hade ju även drabbat pensionärer, barnlediga, sjuka och arbetslösa så det får vara.

Om man vill läsa vad regeringens politik har för reslutat kan man istället för DN läsa GP Debatt idag. Där beskriver Björn Ericsson fd. landshövding och Lars Stjernkvist, kommunpolitiker i Norrköping konsekvenserna av regeringens bristande vilja till offentliga investeringar.
För oss i Göteborg är det ett rykande aktuellt exempel. Tidigare har det aldrig varit tal om att kommuner och landsting ska medfinansiera infrastruktursatsningar. För de bilburna Göteborgarna kommer snart jobbskatteavdragen hamna i kommunens ficka via trängselskatter.

Hade jag haft något hår så hade jag slitit det.
Kort fiktiv intervju i mitt favoritprogram Agenda nästa söndag:
Jon Nilsson- Efter drygt fyra år av moderatstyrd regering så finns inga tecken på en snabbt sjunkande arbetslöshet. Skolans resultat försämras. Företag skriker efter kvalificerad arbetskraft och regeringen har ännu inte presenterat en idé för hur vi ska klara en grön omställning. Hur ska regeringen tackla dessa bekymmer? Fredrik Reinfeldt -Vi stimulerar privat konsumtion!
Jon - Din kommentar KG Bergström.
KGB - Smart. Jättesmart. Det kommer att ge röster.

För varje försämring av den offentliga finansieringen som görs blir också läget ännu svårare för den kommande socialdemokratiska regeringen 2014. Vi lyckades att stoppa utförsäljningen av statliga bolag men vi kommer troligen inte kunna förhindra fler kortsiktigt röstmaximerande skattesänkningar. Jag är idag genuint oroad för vår gemensamma framtid i föregångslandet Sverige.

Många som bloggar och jag tackar morgonpigge Peter Högberg för länkarna:
Media: Ab, Ab2, Ab3, SvD, SvD2, SvD3, Exp, DN, GP, DI.
Bloggat: Johan Westerholm och Roger Jönsson och Peter Johansson, Alexandra Einerstam, Martin Moberg och Thomas Böhlmark och så Tokmoderaten på ämnet
Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om ,, , , , ,,

19 kommentarer:

  1. "den kommande socialdemokratiska regeringen 2014"
    Bli nu inte allt för besviken om dina väljare inte röstar rätt år 2014.

    SvaraRadera
  2. Varför skulle de offentliga finanserna bli sämre för att man sänker skatten?

    Det finns ett utrymme för att staten går med överskott. Att gödsla bidrag över latmaskar och kommunister som vill att andra skall betala har inget med statens finanser att göra.

    SvaraRadera
  3. Brodeur - jag släpper igenom din kommentar för att visa hur man kan se på människor och hur man kan tro att det enbart individernas ansvar att se till att strukturer fungerar. Det säger sig självt - det fungerar inte.
    Självklart är statens finanser goda så länge man inte använder skatterna till annat än att lägga på hög. Vi måste göra offentliga investeringar nu för att inte vara hopplöst efter om 15 år.

    SvaraRadera
  4. "...finns inga tecken på en sjunkande arbetslöshet"

    Vilken verklighet lever du i?

    SvaraRadera
  5. Anonym - förutom att jag skrev snabbt sjunkande - Den verklighet där arbetslösheten fortfarande är högre än när nuvarande regering tillträdde 2006 samtidigt som var femte rekrytering misslyckas pga att det saknas kompetent personal. Där all statlig "arbetsmarknadspolitik" bygger på att pressa lönerna, något som kompenseras när man jobbar men som man får betala för när man går i pension.

    SvaraRadera
  6. Du antar och argumenterar utifrån att regeringen hoppas på ett annorlunda resultat av skattesänkningen. Däremot påvisar du ingenstans att regeringen sagt något om detta.

    Resultatet hittills har varit sjunkande arbetslöshet.
    - Vad får dig att tro att syftet med kommande skattesänkning är något annat?
    - Vad får dig att tro att regeringen inbillar sig att resultatet skall bli fullständigt annorlunda?
    - Kan inte idioti även definieras som att utgå från att någons syfte är något de aldrig sagt?


    Mvh

    En idiot

    SvaraRadera
  7. Juan - resultatet av jobbskatteavdraget är ytterst tveksamt. Om resultatet skulle vara minskande arbetslöshet, borde inte arbetslösheten vara betydligt lägre.
    Dessutom är det tydligt uttalat att sättet jobbskatteavdraget skapar jobb är att löneökningar hålls nere vilket skapar möjlighet för företag att anställa. Det här gäller ju naturligtvis bara stora företag och det påverkar framtida löner och pensioner negativt. Är det bra? Ledande ekonomer menar dessutom att ytterligare jobbskatteavdrags påverkan på arbetslösheten blir mer och mer marginell.
    Ett bra sätt att minska arbetslösheten är att satsa offentliga medel på byggande och på välfärd. Både på kort och lång sikt.

    SvaraRadera
  8. arbetslösheten är idag(feb 2011) lägre än vad den var när sossarna hade makten(2005) under brinnande högkonjunktur.
    det står idag dessutom fler människor till arbetsmarknadens förfogande.
    anledningen till att fler människor vill ha jobb är med all säkerhet att det lönar sig bättre idag än vad det gjorde 2005.
    jonas arbetare

    SvaraRadera
  9. Staffan,

    Jag är kritisk mot mycket men att döma ut HELT alliansens politik är ändå korkat. Vi har historiskt HÖG tillväxt i Sverige medan dina röda partivänner t ex i Grekland, Portugal etc är färdiga för statsbankrutt. Är det så svårt att se dessa skillnader? Tillväxten i vår omgivning är MYCKET-MYCKET lägre än i Sverige. Så något positivt har alliansarna kanske ändå uppnått. Är det så svårt att inse det? Statens finanser går med överskott medan jämförbara länder skär med yxa i de offentliga utgifterna. Du kanske är avundsjuk på irländarna?

    Ja, vi har fortfarande hög arbetslöshet efter en jättedepresseion i världsekonomin men den sjunker i alla fall nu månad efter månad. Och skatteuttaget i Sverige är fortfarande (näst)högst i världen. MVH / Karl

    SvaraRadera
  10. Frågan är vem som är idiot här. Det påstås t.ex. här:

    http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article419593.ece

    att regeringens politik sänker jämviktsarbetslösheten. Som jag uppfattat situationen så förväntar du dig nu ett annat utfall än tidigare, trots att regeringen gör samma sak som tidigare. ;)

    SvaraRadera
  11. http://storstad.wordpress.com/2010/02/12/mer-om-regeringens-fordelningspolitik/

    http://vlt.se/asikter/debatt/1.888478-r-sundgren-jobbskatteavdraget-har-inte-skapat-ett-enda-jobb

    Inte helt färskt men aktuellt.

    SvaraRadera
  12. Regeringens Jobbskatteavdrag!!.
    Som deras egen utredning inte kan visa på att detta fungerar, utan den utredningen rent avråder från fler jobbskatteavdrag!!.
    Men vad gör gör regeringen??, jo ignorerar sin egen utreding och gör ett ytterligare jobbskatteavdrag!!.
    Har man råkat tömma idélådan i soporna hos Moderateran, och blev tvungen att ta till gammal skåpmat??.
    Sänkt skatt löser allt tror man, men sanningen börjar komma ikapp!!.

    JonasE

    SvaraRadera
  13. Hej igen Staffan,

    Du tycks ha missat mina frågor. Ingen fara dock, jag ställer den huvudsakliga frågan igen.

    1. Hela ditt första stycke, och därmed din idiotförklaring, baseras på ett antagande om att regeringen förväntar sig annorlunda effekter av detta jobbskatteavdrag än från tidigare. VAD baserar du detta på? VEM har påstått något sådant?

    För att bemöta ditt svar:

    2. På vilket sätt är resultatet av jobbskatteavdraget tveksamt? Vilka rapporter anser du påvisar att resultaten är tveksamma?

    3. Varför borde minskningen av arbetslösheten vara lägre? Vad baserar du detta antagande på? Vilken korrelation antar du är rådande, och varför skulle den just korrelera i den storleksordning du utgår ifrån?

    Gällande din kommentar om att det bästa sättet att minska arbetslösheten är förstatligande och centralstyrning av investeringsbeslut så kan vi snabbt enas om att vi tycker olika. Jag tror inte på den modellen.


    Mvh

    Juan

    SvaraRadera
  14. Juan - vi tycker nog olika om mycket, t.ex. statens roll i samhället.
    Jag menar att det är idiotiskt att hålla fast vid saker som inte har den avsedda effekten. Om den avsedda effekten med jobbskatteavdraget är minskad arbetslöshet och det enbart har marginell effekt med fler så är det väl knappast rätt sätt. Om den avsedda effekten är privat konsumtion så lyckas man, om den är att människor med höga inkomster jobbar mindre så lyckas man. Jag har dock inte hört något annat än att det ska löna sig att jobba och att arbetslinjen gäller. Att det är olönsamt att inte jobba och inte särskilt förmånligt för de som har jobbat klart det har jag lyckat förstå.
    2. Kolla finanspolitiska rådet så slipper du avfärda mina påståenden som vänsterpropaganda.
    3. Mitt antagande bygger på att det finns andra sätt att få ner arbetslösheten än att pressa lönenivåer genom jobbskatteavdrag. En aktiv politik för utbildning, investeringar och eget företagande t.ex. Det är en spekulation, javisst, men det är väl det som ekonomer gör också, med fler tabeller.

    SvaraRadera
  15. Jag är positiv till alla skattesänkningar i landet med världens högsta skatteförtryck, speciellt på arbete. En riktig arbetar regering skulle naturligtvis inte beskatta arbete alls, men där är vi långt ifrån. Det är bra att folk får behålla mer av sina egna pengar och kan använda dem som de finner bäst (konsumtion, sparande, investeringar) i stället för att politiker förslösar resurserna på politiskt prioriterade utgifter.

    Men jag skulle hellre se ett enkelt och tydligt samt rättvist skattesystem, det 20%-iga. Jag skulle ta bort alla avdrag (räntor, resor, rot, rut, etc), ta bort 25% moms på arbete, ta bort 32% arbetsgivaravgift, ta bort 5% värnskatt och sänka löneskatten till 20% för alla. Sänka kapitalskatten till 20%, sänka bolagsskatten till 20% och höja det skattefriaavdraget från 30% till 50%, ger en effektiv bolagsskatt på 10%, samma som Cypern,(bolaget betalar den 20% löneskatten och kapitalskatten på aktieutdelning), samt höja och sänka momsen till 20% på allt.

    Det ger mycket stora skatteintäkter till staten som skall användas till skola, sjukvård, tandvård, pensionsförsäkring, sjukförsäkring, arbetslöshetsförsäkring, polis, militär, etc LIKA för ALLA, vi betalar olika mycket i skatt men får ut lika skola, vård, pension, arbetslöshetsförsäkring, etc. Samt prioritera bort mängder av onödiga utgifter och anställda (bra när 40-talister pensioneras).

    Sedan, införa guld och silver som valutor i Sverige vars ränta och mängd ingen politiker eller byråkrat kan påverka.

    Hur som helst, det är medelklassen som bestämmer i Sverige idag och de vill ha socialliberal politik, dvs välfärd och marknadsekonomi och om S skall vinna nästa val gäller det att leverera bättre välfärd och lägre skatter än Alliansen och då gäller det att prioritera bort onödiga utgifter som inte är viktiga för medelklassen.

    SvaraRadera
  16. Men det här problemet är ju lätt att åtgärda, Staffan. Det är bara att skicka tillbaka jobbskatteavdraget om det är så hemskt. Gullan

    SvaraRadera
  17. Intressant idé Johnny. Det är nog ett system som skulle fungera väl i ett jämlikt samhälle. Frågan är om vårt är tillräckligt jämlikt. Jag hoppas och tror att de smarta människorna i Socialdemokraternas skattegrupp som har uppdrag att kolla hela skattesystemet kan pröva olika idéer av det här slaget.

    SvaraRadera
  18. Klart att skillnaderna, sprickorna, klyftorna (eller villken nidbild man använder att utforma sin kritik kring) ökar, klart att de ökar mellan den som har ett arbete och den som är arbetslös.
    Det är liksom tanke bakom jobbskatteavdragen - att det ska löna sig att arbeta.
    Det är trist att hamna i arbetslöshet - men för så gott som alla arbetslösa är denna tid tillfällig.
    För man finner ett nytt arbete efter en tid igen.

    Jag frågar mig: vad är det för osolidariskt att arbeta och få betalt mer netto för det?
    För varje individ som inte arbetar, får nämligen den som är drabbad av arbetslöshet det än svårare att uppbära a-kassa.

    Vart går gränsen för S, V och MP? Att man får 70, 75, 80, 90% a-kassa?
    Dvs får behålla nästan hela sin lön av att inte arbeta, enligt Juholt ska det heller inte finnas en sk bortre gräns heller....
    Med tanke på att man som arbetslös inte har samma transportkostnader till och från arbetsplatsen, lägre lunchkostnader (äter hemma istället för på lunchresturang), ökat bostadsbidrag osv är skillnaden i praktiken väldigt liten för en låginkomsttagare (dessa S, Voch MP) säger sig "värna om") - det mest rationella val denna individ kan göra är väl i så fall att aktivt välja arbetslösheten då skillnaden är försummbar i plånboken.
    Vad är det för trygghet att i längden passificeras till utanförskap? Att vara beroende av politiska utspel för sin försörjning?
    Nej, konserverar en förminskning av sin egen självbild, ökar på sikt även psykisk ohälsa att gå arbetslös en längre tid.

    Häckla inte jobbskatteavdragen (S har i efterhand accepterat de tidigare, som med tiden lär även detta 5:e avdrag godtas....) för det SKA märkas att man arbetar, det SKA LÖNA SIG ATT ARBETA.
    Ett ARBETARPARTI borde istället hyllat dessa då tillväxten ökar = fler får det bättre.

    Angående klyftorna gjorde Socialstyrelsen en undersökning av åren 1995-2008 (dvs med S-regeringar också) där den relativa fattigdomen ökar, medans de absoluta fattigdomen minskar.
    Det betyder att det skiljer mer i inkomst idag, men samtidigt är allt färre fattiga idag http://www.sydsvenskan.se/sverige/article1194850/De-fattiga-har-blivit-bade-fler-och-farre.html

    SvaraRadera
  19. Skattesänkningar i all ära. Men ovan har nämnts arbetslösheten, alla människor som inte har kompetens att söka de lediga jobben det skryts så mycket om. Dessutom, när nu TV.kvällen är slut. Alla dessa, och allt fler, som är sjuka, alltså är sjuka. Enl. vetenskapligt beprövade och godkända metoder och ofta bestyrkt av flera läkare. Jag skall inte rabbla exempel, alla vet säkert en massa. Varför har vi inte råd att hjälpa dess att få vara en del av vår samhälleliga gemenskap?
    Skattesänkningar! Nej tack!

    SvaraRadera