10 april 2011

En fullmatad söndag, solsken och politik

Sitter i skrivande stund i min trädgård lyssnandes till talgoxar, måsar och annat som kvittrar. Har spenderat en timme eller så med att försöka hänga med i debattfloden och nyhetsflödet. Det är en bra kombination. Bekanta flanerar förbi och byter ett par ord och meningar bryts och prövas på Twitter.

Det är två saker som jag främst vill diskutera idag. Först Ulf Bjereld och Marie Demkers intressanta artikel på DN Debatt som knyter an till många av de tankar som finns om politikens framtid men som har svårt att ombytas till handling. Det andra är Fredrik Reinfeldts nej till debatt med Håkan Juholt inför sjukvårdsvalet i Västra Götalandsregionen.
För att börja med Ulf och Maries artikel så handlar diskussionen, om jag inte tolkat det fel, vad politiken är, vilka ansvar politiken bör ta och hur medborgarna ska vara delaktiga i detta. Artikelförfattarna är överens med mig om att det politiska intresset är större än någonsin men att det tyvärr inte finner sina vägar in till de politiska partierna och det politiska beslutsfattandet.

För att det socialdemokratiska partiet ska undvika sotdöden så måste den organisationsutredning som Carin Jämtin ska tillsätta lyckas med att svara på frågan hur människors engagemang ska kanaliseras in i partiets verksamhet. Det handlar dels om andra organisationsformer som inte är den traditionella s-föreningens med möten, mer möten, välja representanter osv. utan att faktiskt finna vitala former för att diskutera lösningar på människors problem, när de kan, vill och vågar. Att det blir tydligt att de lösningar som finns utanför partiet kan vara lika bra som de vi finner på traditionell väg. Att partiets ledning lyssnar och förstår de signaler som de får.
Jag är säker på att man kommer att finna kreativa, moderna och nyskapande lösningar om man lyckas med detta. Lyckas man kommer också det politiska samtalet att vitaliseras och synliggöras.

Det här leder till min andra del av detta inlägg. Att Fredrik Reinfeldt inte vill möta Håkan Juholt i en debatt inför nyvalet i Västra Götaland.
"-Vi debatterar jättegärna mot Håkan Juholt men Socialdemokraterna måste först börja presentera sakpolitik, säger Roberta Alenius, presschef hos Reinfeldt, till Svenska Dagbladet"
Det här är ju inte första gången som Reinfeldt går och gömmer sig när det blir jobbigt. I valdebatten lät han regeringskollegorna försöka försvara den sjuka sjukförsäkringen. Han duckar för frågor om wikileaks och han var tämligen halvhjärtad i sitt offentliga stöd till Sofia Arkelsten under Shellgate i höstas.
Vore det så att Socialdemokraterna saknar politik för sjukvården så vore det väl monseiur Reinfeldts förbannade plikt att tvåla dit Juholt ordentligt, att sätta honom i skuggan och grundlägga ett övertag inför kommande valkampanjer och debatter.
Nu blir min tolkning istället att Schlingmann och Reinfeldt inser att den sjukvård de vill införa är något som de flesta i Sverige inser är orättvis, orättfärdig och ovärdig. Det ska aldrig vara storleken på plånboken som avgör om du har rätt till den bästa vården. Det får aldrig vara det.
Som de politiska taktiker och trötta förvaltare de är så inser de att just den här debatten kan de inte vinna och därför avstår de helt sonika. De har inget intresse av att medborgarna ska förstå skillnaden mellan de politiska alternativen i detta val för det förlorar de på.
Jag jämförde på Twitter den reaktion som Reinfeldts beslut har väckt på nätet med den som Bamse råkar ut för i "Är Bamse feg?" när han vägrar boxas mot tungviktsmästaren Knocke. Bamses stolthet tvingar honom till att kliva in i ringen. Återstår att se om Reinfeldt kan bevekas på liknande sätt.
Fotnot: Bamse vinner fighten mot Knocke utan att slå ett enda slag. Jag tror inte att Juholt skulle råka ut för samma oblida öde.

Bloggat om Ulf och Maries artikel har bl.a. de själva, Staffan Dopping och Sebastian Stenholm och Peter Andersson, Peter har också kommenterat Reinfeldts nej, liksom Martin Moberg, Johan Westerholm och Roger Jönsson.


Fler progressiva bloggar på 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar