25 april 2011

Vad blir kvar när moderaterna gjort sitt?

Vi har i detta land en regering som har sänkt skatten med 100 miljarder. Dessa 100 miljarder har fyllt fickorna hos de som är friska och har ett jobb att gå till.
Resten har fått det tuffare.

Nu försöker den moderatledda Alliansen även i valet i Västra Götaland sno ännu mer pengar för att lägga i fickorna på de som redan har. I det här fallet inte ens svenska skattebetalare utan på internationella vårdbolag.
Vårdbolag som i snitt hade en vinst på nära 20% förra året. I det sammanhanget försvinner snabbt de 3-400 miljoner man vill satsa på akutsjukvård ut i de skattebefriade oceanerna. Man är taktiskt nog väldigt luddig kring detaljerna när det gäller vad man vill sälja ut men att det ska säljas ut står klart. Kolla här. Dessutom har regeringen i vårpropositionen valt att dra ner bidraget till kommuner och landsting med totalt tre miljarder, dela det på befolkningen så förstår du att vi inte i längden får en satsning på jämlik och rättvis vård i regionen, snarare tvärtom.

För att locka väljarna att rösta på det blå alternativet så får dessutom Folkpartiet och Centerpartiet likt Petrus förneka kännedomen för de tre senaste budgetar som de varit delaktiga i att producera och rösta fram.
Moderaterna vill styra diskussionen till att allt är skit nu. Det kan bara bli bättre om någon annan får bestämma. Helst en entreprenör vars intresse är att göra allt så effektivt som möjligt. Men som Håkan Werner Linnarsson visar, av egen erfarenhet, så ligger inte entreprenörens intresse i att hjälpa den som behöver så mycket och så bra som möjligt. I entreprenörens intresse ligger att så snabbt som möjligt och med största möjliga ekonomiska utbyte bli av med patienten. dvs göra så lite som möjligt så fort som möjligt. Effektivt på pappret men patienten som blir forslad mellan institutionerna kanske inte tycker det är så.

Det är ju i själva verket så att det främsta intresset för sjukvårdsföretaget är sjukvårdsföretaget, inte patienten.
Jag kan nästan ingenting om sjukvård eller sjukvårdspolitik men jag inser att om man inte har befolkningens hälsa som primärt intresse så kommer man att misslyckas.
Det finns en vilja och kraft inom Socialdemokraterna att förbättra vårdens jämlikhet, det finns numera också ett sätt, även om väldigt mycket är kvar att göra. Det sättet kräver att vi behåller ansvaret för sjukvården inom det offentliga för att säkerställa en positiv utveckling som gynnar invånarna i Västra Götaland.

Bloggat: Håkan Werner Linnarsson, Barbro Hartvig, Nisse Lindblom, Sebastian Stenholm, Claes Krantz

GT Debatt, GT Ledare, Jonny Magnusson (m), SvD, Aftonbladet blogg, AB1, 

Netroots, Politometern, Bloggar.se

Fler bloggar om: Politik,  regionval Intressant?

2 kommentarer:

  1. 1. Om privat sjukvård finansierad genom skatten är så hemsk så kan man undra varför Vänsterpartiet och övriga i regionstyret förlängt vårdavtal med Capio om att driva Lundby sjukhus i sex år till.

    2. Nedskrivningen av statsbidragen sammanfaller med att finanskrisen nu i huvudsak är över och att det börjar bli högkonjunktur. Det var en tillfällig förstärkning som regeringen gjorde - en förstärkning som bl.a. (S) i vanlig ordning ansåg vara för lite och för sent. Är det för mycket och för snart nu när den tillfälliga förstärkningen upphör?

    3. Vidare om privat sjukvård. I åratal har regionen försökt öka antalet vårdcentraler och framförallt läkare på dessa. Genom VG-primärvård, där privata företag tillåts, har man för första gången lyckats. 60 nya vårdcentraler och fler läkare än någonsin i primärvården. Är detta dåligt? Vissa hävdar nu att bemanningsföretagen också är med och snor pengar - som om det var en allmän sanning. I själva verket kostar inte läkare från bemanningsföretag nämnvärt mer än en heltidsanställd. Vad viktigare är att utan bemanningsföretagen hade många av regionens vårdcentraler inte haft någon läkarbemanning alls - eftersom få läkare tycks vilja bosätta i regionens mer glesbefolkade områden.

    Så, världen är inte svart eller vit - röd eller blå - men har vi tur så blir åtminstone regionen orange.

    SvaraRadera
  2. 1. Det är skillnad att lägga ut på entreprenad än att överlåta huvudmannaskapet. Det är också en sak att sälja ut en annan att återköpa verksamhet.

    2. Skitsamma vad du vill kalla minskade statsbidrag. En minskning av statsbidragen minskar möjligheten att utveckla verksamheten.

    3. Världen är inte svart eller vit. Men låt oss i alla fall vara överens om att den inte ska bli som i Stockholm där vårdvalet skapat stor etablering i vissa delar och ingen etablering alls i andra delar av länet. Ett fullt möjligt scenario om en Moderatstyrd allians får chansen att toka loss i VG-region också.

    SvaraRadera