Bild Ciprian Gorga, kommunfullmäktige i Göteborg |
Idag kommenterar Ulf Källström herrarnas artikel med en egen reflektion över att det i samma process är kommunernas självstyre som urholkas.
Jag citerar:
Riksdagen har helt nyligen godkänt en lag som gör det möjligt för bland annat Göteborg att införa trängselavgifter. Men det är inte ett kommunalt beslut hur avgiften ska se ut. Staten via Transportstyrelsen har en rad synpunkter på avgiftens utformning och var betalstationerna ska vara placerade. Det är en förstärkt statlig roll. Staten behöver inte som förr finansiera satsningen nationellt, samtidigt behåller man kontrollen över projektet. Och det i ett land som har Pippistarka statsfinanser.Källström exemplifierar vidare med den starka styrningen över skolans undervisning och jag vill gärna lägga till de som går från sjukförsäkring till socialbidrag som ytterligare ett exempel på där staten tvingar kommunerna till ekonomiska och praktiska åtaganden som minskar deras handlingsutrymme.
Vi har alltså en stat som vill styra kommunernas verksamhet på tre sätt: Detaljstyrning, ansvarsöverlåtelse och ekonomisk styrning. Den ekonomiska styrningen är ju dessutom negativ då man vill sänka anslagen till kommuner och landsting. Det ger ytterligare minskat manöverutrymme för kommunerna att göra något mer än att klara "välfärdens kärna".
Jag är en varm anhängare av kvalitetsstyrning men jag har bl.a. genom uppdrag i Svenska Basketbollförbundet upptäckt att Sverige är ett land där förutsättningarna är väldigt olika i olika delar av landet. Kvalitet innebär därmed att man måste ge utrymme för lokala variationer. Vår moderatledda regering, som säger sig vilja det motsatta, bestämmer alltså mer och mer över den lokala politikens manöverutrymme.
Man börjar vänja sig att denna regering säger en sak och gör en annan.
Fler progressiva bloggar på Netroots
Politometern med en samling med politiska bloggar. Intressant?
Fler bloggar om: Politik, regeringen, moderaterna, kommunalt självstyre
Självklart vill regeringen ha ett stabilt grepp om vart de statliga pengarna går. Det skulle kunna gå så illa annars att någon kommun inte ställer upp på borgarnas åsikter om fördelning. Eller som det nu heter: "reformer"!
SvaraRadera