12 januari 2011

Vilken slags sosse är du?

Johan Westerholm
Johan Westerholm som är Mitt i Steget har idag skrivit ett riktigt bra inlägg i mediedebatten som nu pågår kring tillsättandet av en ny partiordförande i Socialdemokraterna.
Först vill jag gärna hålla med om hans slutsats att det SvD tycker är bra för socialdemokratin troligen inte är det. Det är värt att hålla i sinnet att de som skriver om socialdemokraterna ofta inte vet mer än du och jag samt att deras motiv inte alltid är att stärka socialdemokratin.

I slutet av sitt inlägg ställer sedan Johan upp sex typer av sossar och undrar vilken sort vi är. typerna är:
 • SARS: Sentimentala Arbetar Romantiska Socialdemokrater – Allt var bättre under Per Albins och Tage Erlanders tid, svettiga industriarbetare på svartvita journalfilmer fladdrar förbi och somrarna var långa och varma med vackra kvinnor som ler in i kameran och lekande barn. Få eller inga konkreta än mindre realistiska förslag, mest gnäll.
 • Betongsossar: Industri och jobb, industri och jobb. Ser inte och förstår inte att samhället är idag präglat av tjänster och kunskap. Är dock nära besläktade med pragmatikersossen.
 • Snuttesnuttsocialister: Alla ska få bidrag som vill, alla ska må bra och allt löses med höjda skatter utan en tanke på vilka intäkter dessa inkomster skall komma ifrån.
 • Ängslighetssossar: Vill bli omtyckta av allt och alla, håller oftast med den som pratat sist och byter åsikt lika ofta som väljarna byter underkläder.
 • Prime-sossar: Makt. Makt och påverkan oavsett finansiär, ideologi eller agenda, beredda att sälja sin mor för makt.
 • Pragmatiker-sossar: Finner resonabla lösningar - inte alltid ideologiskt korrekta men lösningar som är stabila och i takt med tiden."
Read more: http://mitt-i-steget.blogspot.com/2011/01/socialdemokraterna-nar-hogerns.html#ixzz1AoC9U98c


Jag har ju väldigt svårt att malla in mig sådär en homo universalis som jag är.
Ett försök blir väl att jag är en pragmatisk Snuttesocialist med ängsliga betongnävar och maktlystna mustacher. Dvs jag är allt utom sentimental. Friheten finns i framtiden.
Vad är du?


Fler bloggar på NetRoots
Öppna Kriskommissionen har öppet hus på blogg och Facebook. Välkomna in!
Intressant?

1 kommentar:

 1. Johan Westerholm tar inte upp en grupp som borde vara väldigt viktig för S: icke sossen, dvs de väljare S vill ska rösta på S men som inte gjort det de senaste två valen.

  Vet inte S vilka dessa är så behövs det mycket tur för att övertyga dem om att rösta på S igen eller för första gången.


  Westerholm tar heller inte upp en annan i sammanhanget viktig grupp: Karriärsossarna de som är sossar för karriärens och försörjningens skull och inget annat.

  De är viktiga därför att de kan skymma sikten för de väljare S vill vinna. Icke sossarna kanske bara ser karriärsossarna och undrar varför ska jag rösta på ett parti som verkar vara till för sina karriärister i första hand.

  SvaraRadera