31 januari 2011

Valberedningen presenterar - så småningom

Göran Johansson
Jag har ikväll tillsammans med en, i huvudsak, åldrad skara socialdemokrater varit på föreningsmöte för de västra stadsdelsföreningarna i Göteborg.
Huvudnumret var att den socialdemokratiska valberedningen och göteborgslegendaren Göran Johansson var på besök för att berätta om valberedningens arbete och ta in publikens reaktioner och frågor.
Göran Johansson är ju mannen bakom de bevingade orden att socialdemokratin är det enda parti som kan gå med röven före in i framtiden.
Det var en intressant redogörelse för en solid process som valberedningen genomför och jag fick svar på många av mina frågor.
Valberedningen kommer när det blir dags att presentera ett namn till partikongressen (dit jag vill åka som ombud, rösta om du kan 14-22 februari!). Detta namn kommer att vara så väl förankrat som det bara kan bli i distriktens styrelser och därmed kongressombud kan jag tänka.
Det är ingen ledamot (förutom Mona Sahlin) i vare sig Verkställande Utskott (VU) eller partistyrelse som ställt sin plats till valberedningens förfogande men distrikten menar att förändring är nödvändig, så länge deras delegat sitter kvar. Valberedningen kan inte föreslå någon ersättare till valda ledamöter i VU eller partistyrelse utan att dessa själva ger upp sin plats.
Stadgarna tillåter heller inte delat ledarskap så den frågan är inte aktuell vid denna extrakongress.
När det gäller att ha en öppen process med flera kandidater och t.ex. medlemsomröstningar är Göran Johansson tveksam. Han uttryckte oro för att de som inte blir valda är "körda". Som jag ser det så skulle väl de som vill bli partiledare vara beredda att offra en del för att få uppdraget. Jag menar, tycker man att det är ett coolt uppdrag så borde man kunna ta smällen att inte få det. Det är ju fortfarande svårt för medlemmarna att förhålla sig till namn så länge de inte är kandidater. Ett nej ska få betyda nej och ett ja ska inte behöva vara en dödsdom för en persons ambitioner.
Från kvällens publik var frågorna dels kring processen men också mycket kring att det inte bara är partiledningen som ska vända den kräftgång partiet är i. Även om valberedningen inte ska lägga sig i dagspolitiken så menade Göran Johansson i likhet med många andra just nu att det är självförtroende som framförallt behövs, en tro på vår politik och våra idéer om solidaritet.
Befriande var att höra att inga distrikt har uttryckt sig i termer om "höger-vänster" när de fastställt kriterierna för hur en framtida partiledare bör vara.
Göran Johansson gav intrycket av att processen i valberedningen fungerar bra och att det är en förutsättning då uppdraget är väldigt utmanande.
Fascinerande är dock rädslan för att medierna ska få nys om vad som pågår bakom valberedningens dörrar. Insikten om att allt skulle vara mindre dramatiskt för medierna om processen sker inför öppen ridå verkar helt saknas. De har ju inte ens börjat nämna namn.
Att insikten om hur nätet fungerar också fullständigt saknas och hur en kampanj som komigenlena.nu därmed är dömd att misslyckas i hans bok (- 1100 likadana brev imponerar inte på mig) hoppas jag mer ligger hos Göran Johansson än hos valberedningen i stort.
På onsdag träffar valberedningen partidistriktens ordföranden och då skall man komma överens om hur namnförslagen skall samlas in och tas emot.
Det är en spännande process som pågår som de flesta av oss inte kommer att ha en aning om hur den fungerar.


Fler bloggar på NetRoots, t.ex. Partistaten, HBT-sossen
Öppna Kriskommissionen har öppet hus på blogg och Facebook. Välkomna in!
Intressant?

2 kommentarer:

  1. Det du skriver är intressant men föga upplysande. Jag håller fullständigt med dig om att en namnisamlingskampanj för en viss person inte ska påverka den personens chanser att bli vald. Men då måste man göra klart att kampanjen VARKEN ska öka eller minska den personens chanser. Om den personen är mest lämplig för uppdraget, borde det räcka med ett enda mejl för att valberedningen ska föreslå den personen. Jag hoppas verkligen att valberedningen tittar på både kända och okända, dock inte alltför okända.

    Vidare tycker jag att valberedningen gör alldeles rätt i att hålla diskussionerna bakom stängda dörrar. Media vill inte bara "rapportera", utan dessutom styra.

    SvaraRadera
  2. Lars, min huvudsakliga invändning är att eftersom det inte finns några officiella kandidater med en officiell agenda så är det så olyckligt att partiet kan välja en person som inte har någon politisk vision att komma med. Jag tycker att man ska behöva anstränga sig lite extra för att få det här uppdraget.
    Medierna kommer inte att lämna valberedningen i fred om de så sätter sig på månen. Det är av stort allmänintresse vem som ska leda Socialdemokraterna. Spekulationerna beror ju på att det inte finns officiella kandidater. Du kan jämföra med processen i Miljöpartiet.
    Jag anser nog att en namninsamling borde öka en persons möjlighet att bli vald då det är en spontan yttring som visar på ett engagerat stöd. Det är olyckligt att Lena Sommestad är den enda som har en grupp frivilliga som är tillräckligt engagerade för att driva den här typen av kampanj, helt utan hennes inblandning - Paxa Paggan finns också men den har inte lyft ännu.

    SvaraRadera