31 januari 2011

Nu har jag förstått, Reinfeldt!

Jag har länge undrat hur regeringen tänkte ta tag i att skillnaderna i samhället ökar, att arbetslösheten fortsatt är hög och att väldigt många unga är fast i långtidsarbetslöshet.
Efter att ha sett Fredrik Reinfeldt i Agenda på söndagskvällen har jag förstått. Regeringens uppgift är att uppmuntra den som är arbetslös. Inte förbättra förutsättningen att fler jobb skapas. Metoden för uppmuntran kan vi kalla "tough love". Om man får det tillräckligt dj-t så kommer ett jobb att uppenbara sig. Självklart.
Det gäller alltså för var och en av de ca 133 000 unga arbetslösa (ca 23%) i Sverige att själv ta ansvar för att man blir aktuell för ett av de totalt ca 50 000 lediga jobben på Arbetsförmedlingen.
Att det dessutom finns ca 230 000 arbetslösa till som också vill ha dessa jobb är ju inte särskilt viktigt.
Det finns alltså i runda slängar ett ledigt jobb på 7 arbetslösa. Vi hör också larmrapporter om att var 5:e rekrytering misslyckas pga att det inte finns några kvalificerade sökanden, samtidigt minskar möjligheten att vidareutbilda sig.
Det går bra nu, Reinfeldt.

SVT Agenda 30 januari ca 25 min in i klippet talas det om arbetslöshet.

Fler bloggar på NetRoots
Öppna Kriskommissionen har öppet hus på blogg och Facebook. Välkomna in!
Intressant?

6 kommentarer:

  1. Det finns bara arbetslöshet om de som inte har ett jobb är ovilliga att jobba till de löner de erbjuds. Tillgång och efterfrågan, det är rättvisa det!

    Antagligen kan man bevisa att nyliberalerna har rätt, tillgång och efterfrågan fungerar, definitionsmässigt.

    Att det sedan leder till social missär, enorma klyftor i samhället och ytterst till social oro och revolution, det bekommer inte nyliberalerna så mycket. Det viktigaste är att den som har får behålla "sina" pengar.

    SvaraRadera
  2. hej Anders, Om vi ger borgarna några mandatperioder till så kan vi se om det fungerar.
    Billigare än billig arbetskraft är dock att de som har jobb får jobba mer. Dit är vi också på väg. Ser vi utrikes verkar tillgången på arbetskraft alltid vara större än tillgången på arbetsplatser oavsett hur man reglerar arbetsmarknaden.

    SvaraRadera
  3. Har du räknat med alla gymnasister mellan 15 och 17 år in i dina 133.000 arbetslösa ? AF:s veckostatistik 2011-04 fans bara 36.548 arbetslösa under 24 år.

    SvaraRadera
  4. Den statistik jag använt är antal arbetslösa 15-24 år som finns här: http://www.scb.se/Pages/FigureList____3999.aspx har ärligt talat ingen koll på om gymnasister räknas som arbetslösa av SCB men det verkar väl underligt.

    SvaraRadera