31 juli 2011

Många vägar ska väljas nu, Reinfeldt, Obama och Borg

Fortfarande en dryg vecka efter terroratacken i Oslo och på Utöya domineras rapporteringen av denna fruktansvärda händelse.
Dokumenten börjar dock alltmer likna bokslut, utblickar och framtidsblickar.
Jag tänkte också försöka mig på en försiktig spådom och även försöka problematisera de olika vägar Sverige och världen kan gå nu.

Det omedelbara hotet mot vår demokrati och vårt välstånd är nog trots allt inte ett högerextremt maktövertagande, här finns dock ett tydligt val för regeringspartierna att göra. Att fortsätta den hårda politiken mot asylsökanden och invandrare, att fortsätta framställa flyktingar som problem, att fortsätta upprätthålla Fästning Europa. Allt detta ger möjlighet för den islamofobiska retoriken och den glidning mot att acceptera allt mer utslätande språk. Invandringskritisk istället för främlingsfientlig t.ex. 
Sverige har också en roll att spela i EU för att motarbeta den alltmer utbredda skara högerpopulistiska partier med starkt xenofobiska drag som där finns, läs Katrine Kielos utmärkta ledarkrönika i Aftonbladet på ämnet.


Reinfeldt har chansen att återställa lite av den falnade glansen från senaste veckans frånvaro om han med kraft skulle starta ett projekt för att minska de främlingsfientliga strömningarna i vårt land.


Samtidigt rapporteras att Obama har nått en kompromiss med republikanerna i kongressen. Den går kortfattat ut på att höga skuldtaket i utbyte mot stora nedskärningar i det offentliga systemen under lång tid framöver. I mina ögon framstår det som en Phyrrusseger men Obama köper tid på de fattiga amerikanernas bekostnad. 
En kort inblick i den amerikanska ekonomin ger vid handen att det är ett samhälle som spenderar oerhörda pengar på militära utgifter, på ett sätt är den amerikanska militären och militära industrin ett gigantiskt sysselsättningsprojekt med liv - framförallt irakiska och afghanska men även amerikanska - som insats.
Det är också ett samhälle där de allra rikaste betalar betydligt mindre i skatt än de med normala inkomster, tanken är väl att detta ska ge "dynamiska effekter". 


Liknande tankar har ju Anders Borg och den moderata skattepolitiken. Även om jobbskatteavdragen sägs vara till för att skapa jobb. Förvisso genom att hålla ner löneökningarna men ändå jobb. Att effekten istället blir att ojämlikheten ökar och att jobben kanske inte blir så där förfärligt många fler spelar tydligen ingen roll. Anders Borg har också ett val att göra, han har stora möjligheter att med hänvisning till den skakiga ekonomin i USA och flera av EU:s medlemsstater, skippa det femte jobbskatteavdraget och göra en rejäl utvärdering hur de fyra första har fungerat.


Alltsomallt ger detta att det finns många vägval att göra den kommande tiden, för frihet, trygghet och demokrati, för att stabilisera världens näst största ekonomi och för att komma undan den ideologiskt markerade ryggsäck av jobbskatteavdrag regeringen har packat åt sig själv.


Eftersom vi lever i den bästa av världar så finns det väl alla förutsättningar att det ordnar sig till det bästa...eller?


Röda Berget om USA, Röda Berget om Borg, Röda Berget om hatet
Krassman om hatet i Europa,
Sebastians tankar om SD och om Reinfeldt
Moberg om USA
Vikström om Reinfeldt
Westerholm om Agent Raj-Raj


Media på ämnet:
Aftonbladet / DN / DN2 / DN3 / DN4 / SvD /
DN1DN2DN3DN4DN5DN6EXPR1EXPR2EXPR3EXPR4SVD1SVT1SVT2,GP1GP2,



fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se
Fler bloggar om: Politik, Intressant,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar