23 september 2011

Lite Fas 3 siffror

Katrine Kielos skrev häromdagen en (som vanligt) mycket bra ledare. Hon nämnde att fler är engagerade i fas 3 än i AB Volvo. Det fick oss att börja kolla lite på hur siffrorna ser ut i Västsverige och Göteborg.
Så här är det.
Ungefär 27 000 är totalt placerade hos fas 3 anordnare. Det är fler än något privat företag har anställda i Sverige och 5000 fler än det var för ett år sen.
I Västra Götaland är det ca 5000 som är fas 3 placerade. Det är topp fem bland de största företagen i Västra Götaland.
I Göteborg är det nästan 2200 som är fas 3 placerade, det är nästan lika många som är anställda i Partille kommun.


Det påstås att Socialdemokraterna kommer att föreslå ett alternativ till fas 3 i sin budgetmotion. Vi får väl se om (s) kan lyckas driva på mot denna skam som tar kraft från bättre åtgärder och som nu tjänar som budgettäckare i kommuner och födkrok för profitörer på andras olycka.
Rikdsdagen har redan sagt ifrån men regeringen vägrar att lyssna.


Alltfler signaler kommer in på hur vårt samhälle håller på att slitas isär, vår regering gör ingenting för att stoppa utvecklingen, snarare tvärtom. Om de dessutom vägrar att göra som deras chef, riksdagen säger så måste någonstans utrymmet för arrogans ta slut. Oavsett om man kallar det ansvar eller ej.


Bloggat: Göran Johansson om samhällsfaran med utjämnade löner, Lars G Linder om att tak över huvudet borde vara ett minimikrav, Martin Moberg om klyftor som ökar och utanförskap som växer, Röda Berget om bonusar, aktieutdelningar och höjda VD-löner, Utredarna om att mindre klasser och bra lärare betalar sig självt, Norlin om att vräka barn inte är värdigt, Lena Sommestad om moderat jämställdhetsbluff, 


SvD, LO-tidningen, AB


fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se
Fler bloggar om: Politik, Intressant,

5 kommentarer:

  1. Va bra du tog upp det här.Jag satt och sökte siffror på fas tre.Visst är det väl så att dom inte heller får räknas in som arbetslösa i statistik och då blir ju siffrorna helt missvisande om hur många som är arbetslösa./Mia

    SvaraRadera
  2. Hur räknades plusjobbare...

    SvaraRadera
  3. Arbetsförmedlingens statistik hittar ni här: http://mstatkommun.arbetsformedlingen.se/
    Mina siffror är enbart fas 3

    SvaraRadera
  4. Plusjobbare var anställda med riktig lön och kollektivavtal. De hade samma villkor som andra anställda. Det betyder att de hade lön, semester, semesterersättning, ob och övertidsersättning. Det betalades även in till deras tjänstepension.

    Ingenting av detta har de som är i fas 3. De är inte anställda och har således inga av plusjobbarnas förmåner utan arbetar för en låg ersättning. De har inte ens rätt till jobbskatteavdrag.

    Arbetsgivarna (anordnarna) däremot får förutom gratis arbetskraft 5000 kr per person och månad helt skattefritt! / Maxie

    SvaraRadera
  5. Jag (M. E.) skrev så här nyligen på Sommestads blogg:

    ”Ska vi alla snabbt och enkelt kunna ta oss mellan städer och samhällen med bra kollektivtrafit, och gå till våra arbeten, eller ska vi drivas in i ett motorvägslandskap utformat för bil?”

    Jag håller med om att detta förstås är aktuellt, men på ett skrämmande sätt, för det tyder på att dagens politiska och ekonomiska system, nu som förr, gör att man ställer samma frågor som för femtio år sen.

    Sedan vill jag komma med en eloge till Mona Sahlin som i alla fall inte vurmade för kärnkraften. Nu har ju Juholt börja göra precis det hon sa och kritiserades för efter valförlusten + att han vurmar för kärnkraft. Sen tyckar han om kultur också, vackert så, men lite kosmetika kan tyckas, kulturens villkår är ju införlivade med samhällets.

    Det vi ser nu är helt enkelt den sista delen i att S visar sig som det maktparti det har blivit. Makt på kort sikt är viktigare än allt annat helt enkelt. Is i magen finns inte. Reflektionsförmågan är det också si sådär med när makt på kort sikt är allt man har i huvet. S är fortfarande ett parti där man kan leka demokrati osv. Men tyvärr är det just det, en lek, medan det som i verkligheten betyder något i partiet är makten på kort sikt. Tyvärr, därför att det fortfarande finns ett antal människor inom S som verkligen brinner för något och verkligen tror att det ska löna sig inom S.

    Juholt och hans ekonomiske talesman har helt säkert sina idéer om varför det går trögt för S. Tyvärr tror de nog att en anpassning till M kommer att ordna saker i Stockholm och därmed leda till seger i nästa val. Dock tror jag att det har gått trögt för S efter att Juholt blev vald eftersom han inte känns trovärdig. Väljarna har lärt sig att inte ta S på allvar när de lovar guld och gröna skogar, utan se vad som ligger där konkret. Och konkret förstår varje väljare att den ekonomiska politiken till S är ungefär som M. Detta har de förstått mer och mer efterhand som S sedan 90-talet mer och mer blivit ett högerparti. Juholts och hans ekonomiske talesmans goda humör minner nog ganska många om hur de lät sig luras ganska länge på 90-talet och även en bit in på nästa årtionde. De känns nog för många som för mig som clowner. Och clowner ska vara just det. Man vill inte se clowner i sådana positioner. Så är det bara. Det som kan vara kul show i en cirkus, blir inte så kul när det handlar om att förnedra de som röstat på en.

    Sett i ett större perspektiv tillhör S helt enkelt denna elit (och alla de som följer den) som tror att dagens ekonomiska system på något sätt är slutstationen. Tittar man på historien, kan man få ett intryck av vad som kan efterfölja sådan hybris. Det känns som att vi har intressanta saker framför oss. Nixon och Reagan satte stöten in för att dagens ekonomiska system skulle utbredas vidare. Kanske satte de därmed också stöten in för dess sammanbrott? Dominans och monopol brukar följas av annat… Kanske ett jämlikt samhälle?

    SvaraRadera