30 juni 2011

Pengarna först, människorna sen, Svenskt Näringsliv avslöjar sig själva.

Om människan var lagd för att enbart producera och konsumera så hade många av våra viktigaste uppfinningar aldrig blivit verklighet. Inte heller leken, konsten eller levnadsmiljön vore densamma.
Om människan var lagd för att enbart producera och konsumera skulle vi leva i en värld där man känner "alltings pris och intets värde", Oscar Wildes (onyttiga) definition på en cyniker.
Att som Svenskt näringsliv vilja sätta lägre värde på icke-humanistisk bildning är inte bara provocerande, det är så infantilt att det knappt kan räknas som kryphöjd.
Det går säkert att göra tabeller på vad en utbildning inbringar i form av pengar i företagens fickor. Om ett värde här i livet kunde vara mer värdelöst så vet jag inte vad.
Per Svensson skriver träffande i Sydsvenskan:
" ...man måste tolka Svenskt Näringslivs nya idé som ett skämt, detta att införa negativa incitament, lägre studiebidrag, för studenter som lockas av humanistiska och konstnärliga ämnen. Men här finns också ett seriöst budskap. Svenskt Näringsliv vill säga något viktigt, till exempel att också direktörer måste kunna något om historia, de bör känna till att det funnits en tid då man kunde klara sig fint på att svetsa metall och tala svengelska, men att det var länge sedan och då såg världen annorlunda ut."
Denna borgerlighetens syn på pengar som mål istället för medel är för mig oerhört svår att greppa. Vad ska jag med pengar till om jag förväntas att använda dem till att förränta dem på bästa sätt istället för att använda dem till att få ett rikt liv. Mer pengar köper heller inte lycka. När svälten är borta och vi har tak över huvudet mäts lycka bäst i goda sociala relationer, att vara en del av samhället och att ha tillit till människorna.
Kolla in ca 2:10 i detta klipp.


Media: SvD, SVT x 2 x3 x4, Sydsvenskan, AB, GP
Massor av bloggar bl.a. Alliansfritt Sverige, Magnihasa, Flyktlinjer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar