Med dagens partiledardebatt osedd pga andra uppdrag vet jag ändå vad Håkan Juholt talade om i sitt anförande.
1. Social investeringspolitik
2. Kunskapsbaserad ekonomi
3. Värdeburen tillväxt
Dessa tre bildar pelarna till en socialdemokratisk politik för framtiden och vi kommer att få höra dem om och om igen fram till 2014 åtminstone. Jag gillar det.
En annan sak jag gillar är personligheten Håkan Juholt. Det nästan ystra sättet att ta sig an sin omvärld som så starkt kontrasterar mot Reinfeldts trötthet och idélöshet.
Med det sagt så köper jag ändå inte paketet utan vissa tvivel. Det beror främst på de utnämningar av officiella talespersoner som har skett, hur fokuset i partiet nu ensidigt riktas mot den store ordföranden som omger sig med ett relativt färglöst gäng, kommer han att få den hjälp han behöver för att lyckas med utmaningen att bli regeringschef 2014? Jag tvivlar men blir gärna motbevisad.
Det andra tvivlet gäller den interna idéutvecklingen i programkommissionen. Har inte Juholt tänkt att leda en sådan så skulle han väl kunnat be kongressen att utse en annan ordförande. Det politiska förnyelsearbetet sker nu i arbetsgrupper utan fast punkt i den ideologiska grunden. Det kan naturligtvis bli bra och nyskapande ändå men det kommer inte att ligga till grund för ett nytt partiprogram, snarare ett nytt valmanifest. Det är min fasta övertygelse om att vi behöver det förra mycket mer än det senare.
När dessa två tvivel har suddats ut är jag villig att omfamna Håkan Juholts ledarskap med än större entusiasm.
Media: SR 1, 2, 3, 4, DN 1, 2, 3, 4, GP, Ab 1, 2, 3, 4, SVT 1, 2, 3, 4, 5, 6, Sydsv,Nyheterna, Expr 1, 2, 3, 4, UNT
Andra bloggar: Sebastian Stenholm x 2, Martin Moberg om Reinfeldt kvar i det förgångna och det är Juholt som pratar framtid och visioner, Annika Högberg om att vinnaren är...Håkan, Bengt Silfverstrand om att så ska en slipsten dras, Monica Green om partiledardebatten i riksdagen, Håkan WL om tydliga skillnader - nöjd som det é eller framtid och utveckling, Jinge om medias inhyrda retorikexperter, Thomas Böhlmark om tillsammans åter igen, Åsa Westlund om att regeringen spär på riskerna för antibiotikaresistens, Roger Mörtvik om ett stärkt socialt kapital gör att företag och samhällen fungerar bättre, Kent Persson om en helt diametralt motsatt syn på dagens partiledardebatt, Heidi Laine Lundgren om att S vill sätta fokus på en dold kvinnosjukdom, Heléne Björklund om när forntid framtid i Sölvesborg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar