Tecknen på att vi lever i en brytningstid blir allt tydligare.
Vi översköljs nu av rapporter om hur människor blir del av system istället för värdefulla individer genom utförsäkringar och fas 3.
Det som är underligt i sammanhanget är att det är de som säger sig värna om individen som är ansvariga. Det är klart, vid det här laget har man ju nästan vant sig vid att den hårt moderatkontrollerade regeringen säger en sak och gör en annan. Sen får propagandaminister Schlingmann arbeta för att folket inte ska förstå just det.
I valrörelsen i Västra Götaland upplever vi brytningen mellan rationell politik med medborgaren i centrum och en emotionell politik med pengar i fokus där man misstar valfrihet för frihet. Det som står mot varandra är en socialdemokratisk ledning med en idé om helheten, hur vi som behöver sjukvård nån gång ibland ska hamna på rätt ställe och få bästa vård med bästa möjliga service mot en borgerlig idé om att bara allting blir upphandlat med den flora av avtal och möjliga lycksökare som det innebär så blir det bra. Oklart för vem.
Lyssna gärna på Tommy Weidelich berätta om hur fort det gått i Stockholm när moderaternas ideologiskt styrda utförsäljning råder. Den här artikeln i Stockholm City är också en tydlig illustration.
Från födelsen till graven är medborgaren beroende av att samhällets erbjudande håller tillräckligt hög kvalitet. Förutsättningen för det är att vi gemensamt finansierar dessa verksamheter även om vi inte själva behöver använda någon av dem.
Fria är vi när vi själva kan påverka vår framtid, att våra möjligheter är lika stora oavsett bakgrund.
Det är det systemet som nu står under ett starkt och tydligt hot.
Borgerligheten vill på sikt (och utan att säga det) att var och en ska köpa sin försäkringslösning på en marknad. De som inte har råd får ställa sig med mössan i hand.
Rubriken på inlägget? Kommer ni ihåg den här?
GP, SR, AB, SR2
Bloggat: Johanna Graf, Anna Vikström, Krassman, Martin Moberg
Netroots, Politometern, Bloggar.se
Fler bloggar om: Politik, regionval Intressant?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar