29 maj 2012

Teori 0 Verklighet >1 Regeringens modeller håller inte.

Lena Adelshon-Liljeroth ser Kultur-
arvslyftet som den stora satsningen
inom kultursektorn
Dagens ord är "Praktarselfiasko". Det är det beskrivande ordet om hur dåligt det s.k. Kulturarvslyftet - storsatsningen inom kultursektorn har fungerat. 
4400 jobb på tre år skulle det bli. Då kunde man ju tänka sig att efterfrågan skulle vara stor från målgruppen (utförsäkrade) och tänkta arbetsgivare inom kultursektorn.
Men... resultatet kan inte bara betrakas som klent, det måste betraktas som just ett "Praktarselfiasko". 25 jobb i hela landet. 6 i Västra Götaland, 1 i Göteborg.
Varför åtgärden misslyckas?
– Hela Kulturarvslyftet är underfinansierat. Regeringen har inte förstått svårigheterna att finansiera projektet. Samtidigt har vi 1 000 personer i målgruppen i Göteborgsregionen som inte vill annat än att ha jobb, säger Ture Karlsson på Arbetsförmedlingen i Göteborg. GP
Och eftersom efterfrågan på åtgärden nu saknas och arbetsförmedlingens direktiv inte tillåter annat så plockar Anders Borg in hundratals miljoner från arbetsförmedlingen till kassan. Kostnaden för att ha någon i Fas 3 istället för lönebidrag är ju mindre för både stat och arbetsgivare, ja arbetsgivaren tjänar istället på det, så då finns det ju inga skäl att arbeta alltför hårt för att få de människor som "råkat" bli utförsäkrade av den borgerliga regeringen att komma in i lönearbete igen.

Cyniskt? Ja. Var det meningen? Kanske inte? Vet regeringen någonting om arbetsmarknadens verkliga funktion bortom skrivbordsmodeller? Uppenbarligen inte. Tar man hjälp av "särintressena" Fack och Arbetsgivare? Nej.

Jag vill gärna visa på den här viljan att få teori att vara verklighet med två exempel till. Det ena är Anna Kinberg Batra som uppenbarligen tror att finansdepartementets modeller beskriver verkligheten - Marika Lindgren-Åsbrink skriver på sin blogg Storstad
Farligt det där, när PR-spinnet blir så övertygande att man glömmer bort själva verkligheten (i svar till mig på Twitter hänvisar Kinberg Batra just till den fördelningspolitiska bilagan i vårproppen... 
Det handlar om att Kinberg Batra hänvisar till en tänkt modell av jobbskatteavdragets effekter på lågavlönades inkomster, SCB, som hanterar verkligheten har en annan bild (båda finns med i Marikas inlägg)

Det tredje exemplet är det här från Alliansfritt Sverige (det är också här ursprunget till ordet praktarselfiasko kan finnas): Regeringens bostadssatsning för unga som skulle ge 5000 lägenheter om året. Resultat = 1.

Martin Moberg på ämnet
GP, AB,
fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se
Fler bloggar om: Politik 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar