29 januari 2012

Utifrån och in - så kan man också göra.

När nu diskussionen koncentrerar sig på i vilken riktning Stefan Löfven ska föra Socialdemokraterna, om det ska bli kärnkraft, EMU osv. så vill jag passa på att säga att Stefan Löfven bara för Socialdemokraterna i den riktning han tror på. Vilken den riktningen är beror på många saker men en av de viktigaste är vilket underlag som finns för fattade beslut.

Enligt mig räcker det inte med medlemmarna, 
vi måste engagera fler.
I mina ögon är risken uppenbar att underlaget för den politiska riktningen även i fortsättningen kommer att mejslas fram i olika elitgrupperingar i partiet, ofta med hänsyn till förväntade opinionseffekter. Så kan vi naturligtvis inte ha det.

Det finns dock en grupp som har gått en väg som borde vandras lite oftare. Det är den socialdemokratiska programkommissionen som har presenterat ett diskussionsmaterial och som öppet ber om synpunkter på det materialet. Det misstag de gör är att bara fråga medlemmarna.

Det är tyvärr så att det socialdemokratiska partiets medlemmar demografiskt inte påminner så där förfärligt mycket om befolkningen i stort.

För att få en politik som är baserad i människors vardag och med utgångspunkt från de flestas behov så behöver partiet starta ett enormt crowdsourcing-projekt.

För som James Surowieckis bok The Wisdom of Crowds (Massans visdom) visar så har de många oftast rätt när de får en definierad fråga.

Det är livsfarligt att lämna de politiska lösningarna till ett fåtal som ofta har en vardag som mycket lite påminner om folk är mests. De flesta har en egen idé om vad som skulle göra deras liv bättre och mycket sällan är den så banal att den stavas "mera pengar".

Denna visdom måste vi ta vara på. Inte bara säga oss vara intresserade av utan faktiskt ta reda på. Dessutom tror jag att väldigt många skulle vara intresserade av att bidra om man känner att det kan göra skillnad, att man faktiskt är med och utformar politiken.

Inspirationen till detta inlägg kom från Johan Westerholms dystra konstaterande att:

”Det Socialdemokratiska Arbetarepartiets framtid är för viktig för att blanda in medlemmarna själva”.

Tyvärr tror jag att Johan har många poänger i detta är det förhärskande och förfelade synsätt som till stor del råder.

Peter Johansson om att Löfvens prioritet måste vara 1 partimöte per 3 väljarmöten.

Högberg om likheter och olikheter mellan (s) och (kd), Mattias Eriksson om facklig-politisk samverkan, Peter Andersson om att jobbmatchen står mellan Löfven och Reinfeldt, Krassman om att det inte är Löfvens problem utan Reinfeldts, Roger Jönsson om att (s) är ett parti för löntagarna

SvD, Dagens OpinionAb, Ab2, Exp, Exp2, Exp3, Exp4, DN, DN2, SvD, SvD2, SR, GP, Fokus.

fler blogginlägg på Netroots, Politometern, Bloggar.se
Fler bloggar om: Politik, Intressant,
bloggarompolitik.se

1 kommentar:

  1. Mina känslor efter att (S) tagit bort Juholt och "valt" Löfven kan uttryckas såhär:

    Då står vi nakna där i kylan med hela rumpan bar. Så låt er ej förvillas och tro det som dom vill. Att ensamhet för medborgaren är styrka och att (S)vikaren blir fri.

    fritt efter Rolf Wikströms ”Solidaritet”

    M. E.

    SvaraRadera