14 december 2011

Vi bör ställa krav även på styrelser i skattefinansierade företag.

Kulturbloggen skrev igår ett mycket intressant inlägg om att Aftonbladets VD Anna Settman och Vårdförbundets VD Anders Milton båda ingår i styrelsen på vårdföretaget Wemind. Wemind är det företag som prisade ut Röda Korsets kris och traumacenter i en upphandling av vård för tortyroffer. I Stockholm förstås.
Kulturbloggen skriver:
 "Jag reagerar på de namn som står bakom Wemind. De borde veta bättre. Anders Milton har faktiskt varit ordförande i Röda Korset och regeringens nationelle psykiatrisamordnare. Anna Settman representerar pressen som har till uppgift att granska just sådana här affärer. Vem står egentligen på de mest usattas sida i den här affären?"
Frågan är berättigad.
Vilka förhållanden har personer i företagens styrelser i förhållande till dels den offentliga part som upphandlar och dels de som ska bruka tjänsten. Ett företags styrelse ska vara lojal mot uppdraget och företaget i första hand. Går det att förena med andra uppdrag inom t.ex. den granskande makten? Vilken lojalitet har Anna Settman?

Fallet med Wemind väcker tankar på vilka intressen som företräds i de bolag som producerar välfärdstjänster. Finns det representation för eleverna i skolföretagen, för de boende i äldrevårdsföretagen eller patienterna i sjukvårdskoncernerna? 
I de offentliga bolag vi har i Göteborg företräds invånarna av politiker. I ett privat bolag kan vi inte ställa dessa krav. Vi kan inte heller ställa krav på offentlighet eller personalens meddelarskydd. Det är ytterligare skäl att privata intressen bör granskas än hårdare och att regelverken kring privata intressen i välfärden bör ses över omedelbart.


Arbetarrörelsens Tankesmedja
Värmlands Folkblad, Smålandsposten, SydSv, AB, SVT, Nyheter24, SVT


fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se
Fler bloggar om: Politik, Intressant,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar