13 december 2011

Jämlikhet och jämställdhet är vinstrecept överallt

Att Sverige är på väg åt fel håll har ju Göran Persson uppfattat, vilket håll som är det rätta är lika klart idag som för fem år sen då den moderatledda regeringen tog över.
Problemet är att i allt agerar de enligt en ideologisk karta som har mycket lite med verkligheten att göra. Den verklighet som OECD beskriver och som Marika Lindgren Åsbrink, som alltid, mycket läsvärt bloggat om, det är fel väg att gå.

Nobels fredspris gick i år bl.a. till Liberias president Ellen Johnson Sirleaf. Hennes uttalande i gårdagens Aktuellt är lika klokt som den politik hon för i sitt land med den enkla filosofin att förbättra kvinnors livsvillkor, att dela makten och försöka öka kvinnors inflytande på samhällslivet. En väg Sverige har bättre förutsättningar än nästan alla andra länder att följa. Som t.ex. en av världens snabbast växande ekonomier, Brasilien.
Ändå gör vi det inte.

Vi har under de fem borgerliga åren ökat inkomstskillnaderna mellan låginkomsttagare och höginkomsttagare och därmed också mellan män och kvinnor.
I Sverige skapar den borgerliga regeringen just nu, medvetet eller ej, ett samhälle där de som är allra mest i behov av samhällets hjälp lämnas efter. Det gäller barnen i skolan som behöver extra stöd, det gäller de sjuka på våra äldreboenden där riskkapitalister får sänka personalstyrkan för att göra vinst, det gäller de alltfler långtidsarbetslösa som göms undan i Fas 3.
Detta sker samtidigt som Anders Borg med en hand tillsätter:
En utredning ska se över ”de aggressiva och tvivelaktiga” ränteupplägg som används i fallet Carema, sade han med eftertryck till den samlade pressen."
och med den andra är fullt medveten om att just ränteupplägg ofta är hur kapital lockas till investeringar i Sverige. Ren populism alltså.

Även Carema slår in på den populistiska banan när de ger sig ut på "Förlåt mig -turné" och gör kosmetiska förändringar av sitt upplägg. Det faktum att de förväntar sig vinst på skattepengar kvarstår.
Den här väl utvecklade förmågan hos Reinfeldts regering att säga en sak och göra en annan är något som ännu inte svenskarna lyckats se igenom men i det land där majoriteten av kommunerna tvingas spara och en hel del höjer skatten så är det alltmer tydligt att politiken för att stimulera privat konsumtion istället för offentlig håller på att nå vägs ände. Låt oss hoppas för det land som håller på att växa fram är ingen vacker syn i en modern värld. Att höja kommunalskatter har ju också en negativ fördelningseffekt eftersom den höjs lika mycket för låginkomsttagaren som för höginkomsttagaren.
Till sist, för er som är lite trötta på den snuttifierade dagspolitiken rekommenderas Håkan Juholts brevväxling med författaren Jerker Virdborg, publicerat på DN Kultur.


Westerholm, Moberg, LO-bloggen, Högberg, Moberg, Rebella


Fokus
fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se
Fler bloggar om: Politik, Intressant,

1 kommentar:

  1. Håkan Juhilt förstår inte frågan om främlingsfientlighet...

    http://www.svd.se/nyheter/inrikes/juholt-har-lart-en-laxa_6705899.svd

    SvaraRadera