14 april 2013

Styrs socialdemokraterna av pressavdelningen?

Om Omar Mustafa var en olämplig kandidat till partistyrelsen borde han inte ha blivit nominerad. Var han inte en olämplig kandidat borde han ha försvarats. Nu viker sig partiledningen för en stark opinionsvind om en enskild individs lämplighet. Omar Mustafas avhopp från politiken är en logisk följd av den konflikträdsla som präglar vår partiledning och som skapar intrycket av att ord man använder i ett kongresstal bara är krimskrams för partisterna. Varför?

Kompromisserna på kongressen ger utrymme för tolkningar och stor handlingsfrihet till partiledningen. Ibrahim Baylan har tidigare i veckan svävat kring friskolor. Jag har tidigare kritiserat frånvaron av politiskt mod. Nu är jag ännu mer tveksam till hur beslutsprocesserna i partiledningen går till. Inget fel på lagarbete Stefan Löfven men vem tar ansvar för besluten?

Håkan Linnarsson sa en klok sak i talarstolen under kongressen. Han sa ungefär att vi inte kommer att förändra om vi leds av opinionen, istället ska vi skapa opinion för våra förslag. Jag upplever att partiledningen alltför enträget strävar till att blidka opinionen snarare än att leda den. Den politik som förespeglades i Löfvens linjetal är svår att hitta i partistyrelsens förslag till kongressen och ännu svårare att finna i den linje som partiet följer i frågan om Omar Mustafa.

I den frågan har partiledningen valt en oerhört låg profil. Man stöttar inte Mustafa, inte valberedningen, inte Stockholms AK som nominerat. Behandlingen av fallet med Omar Mustafa visar på de dubbla måttstockar som Jonas Hassen Khemiri skrev om och som Löfven refererade till i sitt tal. Att verkligheten ser annorlunda ut än retoriken är härmed uppenbart. Jag känner inte Omar Mustafa eller hans gärning men jag känner inte heller Niklas Karlsson, Karin Åström, Hanna Westerén eller Hans Ekström. Runt deras namn har jag inte hört någon debatt. Varken i förhand eller i efterhand. Ulf Bjereld skrev om VU-valet att så här får det inte gå till. I efterhand får vi lägga partistyrelsevalet till den listan

Jag hoppas att jag har fel men jag är rädd för att Stefan Löfven och Carin Jämtin i allt för hög utsträckning gör vad pressavdelningen föreslår. Jag jobbar själv med politisk kommunikation och det är svårt att kommunicera rätt i känsliga frågor. En pressavdelning vill helst bara ha positiva nyheter och minimera skadorna i det som de uppfattar som negativt. Vinna frågan eller spela jämt med motståndet. Det är pressavdelningens jobb. Partiledningens är att Sverige ska bli ett bättre land lett av socialdemokratisk politik.

I mina ögon motverkar den defensiva hållningen ett av de viktigaste målen för Stefan Löfven, nämligen att vara trovärdig och regeringsduglig. Det duger inte att ducka för de borgerliga ledarsidorna i snart sagt varje fråga där socialdemokraterna har haft en tydlig ståndpunkt som kan uppfattas som vänster. 
Framförallt gäller det skatteavdrag eller skattesänkningar med olika bokstavskombinationer. 
Det partiledningen måste inse är att varje gång de säger ja till en moderat reform så dödar vi en egen, kanske bättre. Vi minskar våra möjligheter att skapa det jämlika samhälle vi vill ha.

Att säga att (nästan) allt ska vara som nu är inte ett särskilt bra sätt att få människor att tro att man har verktygen att vända en samhällsutveckling som alltfler ser som oroande. Bland dagens unga tror fler att de kommer att få det sämre än sina föräldrar än tvärtom. Att väcka framtidstro och att vara ett framtidsparti innebär inte att följa kortsiktiga svängningar i opinionen utan att stå upp för de långsiktiga målen och vägen dit, även om det innebär att människor kanske måste tänka efter innan de kan avgöra om förslagen är bra eller dåliga. 
Politiken ska inte vara en idoltävling men jag är djupt oroad över att vår partiledning verkar tro att om man behandlar den som en sådan så kommer man att få ett regeringsinnehav av folket som belöning. 

AB, SR, AB
fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se 
Fler bloggar om: Politik 

7 kommentarer:

  1. Det handlar väl i grunden inte om huruvida partiledningen viker sig eller ej.
    Det är ju en felaktig nominering av en person som mörkat sina antisemitiska åsikter.
    Självklart måste en partiledning kunna ha uppfattningar om detta oavsett om media upptäckt
    fadäsen. Fel diskussion.
    Fundera över varför denna individ vill vara politiker i stället. Där finns många frågor att ställa. Det borde han kunna redovisa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har ingen säker uppfattning i sakfrågan, har läst för- och emot argument av personer jag litar på. Det enda som jag kan se särskiljer Mustafa är hans religion. Jag har däremot en stark uppfattning i ledarskapsfrågan och den är att vi just nu visar för mycket följarskap och för lite ledarskap.

      Radera
    2. Anonym, vilka antisemitiska åsikter har Omar Mustafa mörkat?
      De åsikterna som han konstant får stå upp för bara för att han är muslim? De som han försvarar här? http://www.aftonbladet.se/debatt/article16584895.ab
      Det faktum att han, fram till igår, var ordförande för Hjärta (http://cordialis.wordpress.com/) en multireligös S-förening i Stockholm talar ju ganska mycket för att han INTE hyser de åsikter du pratar om, eller?

      Radera
    3. I så fall bör han ställa upp och svara på frågor om sin inställningen till sina medsystrar/bröder.
      Religiösa eller ej.
      Det är ett minimikrav på en politiker.
      Han ska ju i slutändan försörjas av oss skattebetalare.

      Radera
    4. Det finns andra skattebetalare än du Annonym. Du behöver inte oroa dig för hans värderingar, det kanske är dina egna du ska fundera på. Dessutom är konspirationsteorier om ondskan som kommer att styra oss ett föråldrat sätt att argumentera på. Mustafa har genom tal och handling visat var han står, om du inte kan acceptera det, är det bättre att behålla det för dig själv, annars kan du uppfattas som sinnessvag eller åtminstone löjlig.

      Radera
    5. Jag oroar mig alltid när människor ber mig vara tyst. Det hör inte hemma i svensk tradition förstår du. Du verkar lite frustrerad över att inte kunna argumentera sakligt.
      DU kanske ska grubbla över dina värderingar.
      Det är helt rimligt att en person som sympatiserar med rasistiska organisationer
      och dessutom har mage att vilja bli försörjd av skattebetalare, inte har en plats i vår gamla fina svenska demokrati. Det hedrar sossarna att man kan ändra sig då man gjort en dundermiss vid nomineringen. Du får nog börja plugga lite svensk politisk historia så kommer du säkert att förstå hur svensk arbetarrörelse fungerar. Och akta dig för att uttala dig om andras sinnestillstånd. Det om något, drar ett löjets skimmer över din kommentar.

      Radera
    6. Bästa Labil,

      Be aldrig någon annan vara tyst i debatten.
      Då kan man tro att du sympatiserar med ett parti innehållande två bokstäver.
      Det gör du väl inte?

      Radera