29 september 2014

Skolan är ingen arbetsmarknadsåtgärd, sluta prata om den som en!


Igår presenterade Socialdemokraterna och Miljöpartiet ett gemensamt förslag om skolan.
Jag tycker förslaget är utmärkt men den känsla som väller upp i mig är vad bakgrunden och syftet till förslaget är.

På retoriken verkar det som om att skälet till att skolan ska bli bättre är att fler ska få jobb efter skolan. För mig är det väldigt märkligt.

Förskolepedagogen som uppmärksammar att ett barn behöver mer stöd kan ju knappast göra det för att barnet ska bli mer anställningsbar som vuxen.

Att skolan är bra är en vinst för de barn som går i den. Redan idag. Att få möjlighet att utvecklas i takt med sina kamrater. Att kunna bygga en stark självkänsla som bygger på möjligheten att lyckas. Att gemensamt lägga en värdegrund som bygger på människors lika värde. Att lära sig om kamratskap, samarbete och självdisciplin. Det är värden och delar som unga har nytta av hela livet och inte bara i yrkeslivet.

Visst är det så att de som går ut gymnasiet har större möjlighet att få jobb. Men de som lämnar gymnasiet är oftast de som lämnar grundskolan med låga betyg och stukat självförtroende. Därför är en förbättrad grundskola inte en insats bara för att förbättra kunskaper utan framförallt en plats som skapar fler människor som får chansen att lyckas, redan som unga.

Så därför tycker jag att det är underligt att man lyfter fram en obligatorisk gymnasieskola framför de viktigare reformer med fler speciallärare, obligatorisk förskoleklass och mindre grupper och klasser.

Varför ska det vara så svårt att prata om skolan som en samhällsinstitution med egenvärde och skolelever som annat än potentiell arbetskraft?

I ett samhälle som bygger på humanistiska principer om allas lika värde så är det en stor fälla att gå i att tycka att de som arbetar är mer värda än de som ännu av tusentals olika anledningar inte gör det.

fler blogginlägg på PolitometernBloggar.se 
Fler bloggar om: Politik 

1 kommentar:

  1. Borde det inte bara bli så att konkurrensen blir hårdare på arbetsmarknaden? Visst, det är ju klart att det är bra med utbildning, men att det skulle innebära "fler som får jobb" är en märklig ekvation om det fortfarande bara finns ett visst antal jobb att söka.

    SvaraRadera