13 augusti 2012

Rätt problem - fel lösning Svenskt Näringsliv i ett nötskal

Så är man tillbaks på jobbet igen. Får börja lite halvrebelliskt genom att ta en bloggpaus.
Jag kan nämligen inte låta bli att kommentera den debattartikel Svenskt Näringslivs chefsekonom Stefan Fölster skrev i DN igår.

Problemet att 320 000 ungdomar eller ca en fjärdedel av alla unga mellan 15-24 är undersysselsatta på olika sätt, antingen genom arbetslöshet eller att de har färre timmar i jobb eller studier än de vill. Väldigt många som har jobb har dessutom inget jobb som de är utbildade till.
Underlaget är en analys av SCB:s Arbetskraftsundersökning och kanske är lite magert rent statistiskt men det väcker hursomhelst viktiga frågor kring hur samhället bör agera för att stärka ungdomars position på arbetsmarknaden.

En del av lösningen som Fölster presenterar är väldigt klok. Yrkeshögskolor ska knytas hårdare till näringslivet. Det är efter detta han börjar vända ryggen mot lösningar som faktiskt skulle gynna individer till lösningar som skulle gynna Svenskt Näringslivs medlemmar.

Det är lägre ingångslöner, en dålig lösning om man inte har en tydlig motprestation i form av utbildning från arbetsgivaren.

Det är sämre anställningsskydd, "mer flexibelt" som Fölster kallar det. En dålig lösning eftersom LAS inte är ett problem för arbetsgivarna, människor behöver mer trygghet på arbetsmarknaden inte mindre.

Det är en privatisering av arbetsförmedlingen, "konkurrensutsättning" kallas det. Att arbetsförmedlingen inte fungerar idag stämmer men det har mer att göra med usla direktiv från regeringen och en svag ledning än själva formen. Att ersätta arbetsförmedlingen med bemanningsföretag kommer inte att ge en tryggare arbetsmarknad för unga.

Fölster avslutar med att kritisera liggande politiska förlsag om t.ex. en höjning av taket i a-kassan. Att han överhuvudtaget tar upp a-kassan och ungdomar i samma andetag är ett typexempel på att man missuppfattat hur svensk arbetsmarknad ser ut. Det är endast 5% av de arbetslösa ungdomarna som får ersättning från a-kassan. Huruvida en låg a-kassa motverkar arbetslöshet eller ej har helt enkelt inte med ekvationen kring ungdomars arbetslöshet och kompetensutveckling att göra.

Vi behöver inte mer av generella avdrag och bidrag till arbetsgivare för att få bukt med ungdomars kompetensbrist och arbetslöshet. Det som behövs är en bättre grundskola och en gymnasieskola som levererar fler examinerade elever. Vi behöver en arbetsförmedling som svarar upp mot individernas behov från första dagen och vi behöver inte minst en politik som satsar på att skapa fler jobb i Sverige, inte bara att göra de befintliga billigare.

Ylva Johansson har också kommenterat Fölsters artikel liksom Göran Johansson och Martin Moberg

fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se 
Fler bloggar om: Politik 

1 kommentar:

  1. Att kritisera regeringen för dålig arbetsmarknadspolitik ska göras. Men det betyder inte med automatik att S har en bättre arbetsmarknadspolitk. Ylva Johanssons utspel anser jag, som jobbar just med dessa saker, är svagt. Det saknas nytänk och brist på mod. Det är delvis sant att det handlar om regeringens dåliga direktiv, men vi ska hålla i minnet att där det fallerar det är brist på kontakt mellan sökande och arbetsförmedlare. Är detta ngt som har kommit med alliansen. Nej, den som har insyn i arbetsmarknadsverket vet att detta började på Göran Perssons tid. Egentligen ännu längre tilbaka när ansvaret flyttades för inskrivningen från förmedlaren till den sökande.Men under tidigt 2000-tal flyttades fokus mer till den arbetssökandes egna ansvar så det kan man inte beskylla alliansen för. Alliansen ska bära ansvaret för Fas3 och konstruktionen dit. Men Ylva Johansson har inte svarat på frågan vad istället för Fas 3.
    När det gäller Svenskt Näringsliv så är det korrekt som Stefan Fölster beskriver, sen att han tar det ideologiska steget till lägre ingångslön är inte förvånande. Det är Svenskt Näringslivs ståndpunkt.
    Jo, Staffan, arbetsförmedlingens tid i dess nuvarande form är förbi. Och ja den behöver konkurrensutsättas, frågan är dock HUR vi gör det. varför du rullar in bemanningsföretagen i det här är inte helt logiskt.Konkurrensutsättning innbär andar aktörer men inte nödvändigtvis bemaningsföretag. Här hamnar du fel. Jag hade hoppats att S skulle vara modigare när det gäller att reformera arbetsmarknaspolitiken. Nu är det förvisso 2 år kvar till valet, men det finns inget nytt och progressivt från S. Något som kan göra skillnad.Det är traditionell socialdemokratisk arbetsmarknandspolitik som ska göra skillnad. Jag tror inte på det. Utbildnig och praktik Kompetenshöjning. Bra, men det är bara ord. Din näst sista mening är också bara vackra ord, hur rätt du än må ha. Det alliansen saknar och det S saknar är otraditionella operativa verktyg.

    SvaraRadera