19 oktober 2011

Frågor till Håkan Juholt en regnig morgon i Göteborg


Ikväll tänker jag knö mig in i Folkets Hus i Göteborg för att lyssna till Håkan Juholt. Framförallt lysnnar jag på vilka svar han kan ge på de frågor mina partivänner har. När jag för en stund sedan cyklade till bussen i sedvanligt väder,  motvind och regn, började jag fundera på vilka frågor jag själv har till Juholt.

Det visade sig att det är många. Nästan alla handlar om budgetförslaget som lades för två veckor sen. Det var frågor om bistånd, skatter, välfärd, arbetslöshet och socialförsäkringar. Dessa frågor var kritiska.

Ganska snabbt kokade det ner till ett tema i mina frågor. Det handlar om det, av outgrundlig anledning, stukade socialdemokratiska självförtroendet. När forskning och omvärld visar att socialdemokratisk politik fungerar och är modernt så undrar jag, Håkan Juholt, varför vi i höstbudgeten i stort sett köper den svenska borgerlighetens beskrivningen av människan och världen?
Hur ska vi kunna lägga en offensiv politik som på allvar är ett alternativ i valet 2014 om vi inte vågar göra det i budgetmotionen 2011?

Det handlar om att vi accepterat att människors enda drivkraft att arbeta är cash, i form av skattesänkningar. Vi accepterar föreställningen om att bara folk får det tillräckligt dåligt så tar de ett jobb. Inte att människor behöver utvecklas för att bli anställningsbara. Inte att det inte blir fler jobb att söka bara för att de arbetslösa får det sämre.
Det handlar om att vi accepterat att socialförsäkringarna inte ska tillåta bibehållen standard vid sjukdom. 
Det handlar också om att vi accepterar att neddragningarna i sjukvården fortsätter, att kommunerna fortsatt får det tufft.
Det handlar om att vi accepterar en permanent arbetslöshet på höga nivåer.

Hur ska vi kunna lägga ett valmanifest som på allvar för Sverige in i framtiden med kunskap och trygghet som vapen när vi inte vågar utmana borgarna på allvar ens i en skuggbudget?
Den del som är riktigt bra i budgeten är det som handlar om kunskapslyft. Varför inte slå till med ett arbetslivslyft, ett storstadslyft, ett miljölyft, ett jämlikhetslyft också?
Det kostar för mycket sägs det. Fine. Visa vad det kostar. Jobba med vad som ska prioriteras till 2014. Vänj väljarna vid tanken på att om vi ska kunna bibehålla världens bästa välfärd för alla så måste alla vara med och betala. Tänk större än nästa opinionsmätning. 


Försök att svara på frågan; Vad behöver Sverige, hur ska vi göra och vad kommer att krävas för att göra det? Varför bry sig så mycket om vad borgarna gör?
Får jag svar på dessa frågor av Håkan Juholt ikväll så skulle jag vara nöjd.


Vänstra Stranden, P Högberg, Moberg, Inriktning , Jönsson, Dalman-Eek, Krassman, Westerholm

GP, GP, Sydsvenskan, DN, Sydsvenskan, SR, TV4, SR, Metro, GT, AB


fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se
Fler bloggar om: Politik, Intressant,

7 kommentarer:

  1. Du har inte funderat på att själv kandidera till statsministerposten? Med ovan nämnda frågor, perspektiv och glöd hade jag genast lagt min röst på sossarna!

    SvaraRadera
  2. Oerhört välskrivet!

    SvaraRadera
  3. Inget valmanifest är nog för att föra Sverige in i framtiden. Det behövs en valseger också.

    Det är rätt att vi måste se längre än till nästa väljarundersökning. Men vi måste också se längre än till 2014. Det kan behövas flera mandatperioder för att genomföra ett så radikalt manifest.

    Bättre sent än aldrig. Men tyvärr blir det aldrig om inte första steget tas så fort som möjligt.

    SvaraRadera
  4. Fråga Juholt vad han anser om tågvärden som kastade av en 11 åring från tåget (storasyster var på toaletten och hade biljetterna).

    Upplys även Juholt om att det tågvärden gjorde inte var olagligt.

    SvaraRadera
  5. "Det handlar om att vi accepterat att människors enda drivkraft att arbeta är cash, i form av skattesänkningar."

    Men berätta för oss vilka andra drivkrafter vi som arbetar har eftersom du tydligen vet vad som får andra människor att vilja arbeta.

    När du berättat det kan du fortsätta med hur S tänker öka dessa drivkrafter och samtidigt höja skatterna för oss som arbetar.

    SvaraRadera
  6. Per, andra drivkrafter att arbeta är t.ex. Att utvecklas som människa, att vara delaktig i ett socialt sammanhang, att bidra till att förbättra en produkt eller tjänst.
    Studier har i själva verket visat att pengar bara är ett bra stimulansmedel om det är repititiva uppgifter utan någon kognitiv stimulans. Mängden pengar är nästan oväsentlig.
    Kolla här: http://youtu.be/u6XAPnuFjJc

    SvaraRadera
  7. 1) SL frågar: "Hur ska vi kunna lägga en offensiv politik som på allvar är ett alternativ i valet 2014 om vi inte vågar göra det i budgetmotionen 2011?" Jag svarar: Det handlar om en "synvända" som inte hade ägt rum när budgetmotionen lades. Det behövs flera synvändor före valet 2018. Vi får kanske bereda oss på att mandatperioden 2014-2018, om sossarna öht vinner valet, blir en tid av inte mycket mer än status quo, d.v.s stopp för fortsatta försämringar av välfärden och något slags skyddsnät (inte mycket mer) för de absolut sämst ställda. Återerövningen av allt
    som har gått förlorat under de borgerliga regeringsåren kan inte börja på allvar förrän efter 2018.

    2) SL skrev: "Det handlar om att vi accepterat att människors enda drivkraft att arbeta är cash, i form av skattesänkningar." Sign Per frågar något tendentiöst "hur S tänker öka dessa drivkrafter och samtidigt höja skatterna för oss som arbetar". Jag svarar att en bättre drivkraft för arbet än "cash i form av skattesänkingar" borde vara cash i form av lön och högre lön. Även om skattesäkningar givetvis inte är några "bidrag", så är det nästan symtomatiskt hur regringen och dess uppbackare på s-blogarna sitter fast i ett slags bidragstänkande, att det är trixande med statsbudgeten och inte investeringar och produktion som skapar välstånd.

    3) Varifrån har sign Per fått att skatterna ska höjas? Så här skrev SL: "Vänj väljarna vid tanken på att om vi ska kunna bibehålla världens bästa välfärd för alla så måste alla vara med och betala."

    ETT sätt kan vara att höja skatterna. ETT ANNAT sätt kan vara att höja egenavgifterna i socialförsäkringssystemen. ETT TREDJE sätt kan vara att låta inbetalda avgifter till socialförsäkringssystem stanna i socialförsäkringssystemen.ETT FJÄRDE sätt kan vara omprioriteringar i statens utgifter. ETT FEMTE sätt kan vara att öka skatteintäkterna genom att vi får en större sammanlagd inkomst att beskatta.ETT SKÄTTE sätt kan vara att minska arbetslösheten så att färre får dela på mer. ETT SJUNDE sätt kan vara att...?

    SvaraRadera