18 oktober 2011

Samhället misslyckas med 14000 barn om året!

Igår lyssnade jag till Mikael Damberg tala om hur en socialdemokratisk skolpolitik fungerar.
Den siffra ni ska minnas från det är att 14 000 elever lämnar grundskolan varje år utan behörighet till nationella program på gymnasiet. Den utslagningen blir inte bättre, snarare tvärtom med en borgerlig regering. Björklund pratar mycket om att skolan ska fungera på olika sätt samtidigt som skolan får allt sämre förutsättningar att klara uppdraget när Anders Borg drar in på pengar till kommunerna och med fortsatt hög arbetslöshet så blir skattebasen inte bättre. Speciellt inte när pengarna går till sänkt krogmoms istället för utbildning.

Oavsett hur många gånger bättre den socialdemokratiska skolpolitiken är så saknar jag ändå något.
Jag saknar en ny idé om hur vi ska se på barnen och hur vi ska låta dem bli medverkande i sin egen vardag och sin egen framtid. 


Nog behövs lärare, skolledare och datorer i skolan. Framförallt är det dock dags att ha en annan syn på hur eleverna ska fungera i organisationen. Det duger inte längre med att betrakta barn som passiva mottagare av kunskap eller att de själva ska forska fram kunskapen. Det finns en modern modell för kunskap, social kompetens, entreprenörsskap och resultat och det är crowdsourcing. Oavsett hur flummig modell detta är så fungerar det, det är väl det viktiga?
För att visa lite hur jag tänker hoppas jag att ni passar på att se denna video från TED talks, jag blev oerhört inspirerad av den människosyn som Bunker Roy beskriver. En syn där allas värde är uppenbart, ojämförligt och absolut. En syn där alla bidrar med det den kan. Nog är han lite omvänt sexistisk men det jag tycker är uppfriskande är att i de kulturer där vi ser kvinnor som förtryckta ser han deras potential.
Mycket nöje.



Peter Högberg med en höstdikt, Göran Johansson om LAS, Gunilla Källenius och Peter Andersson om Carl Bildt och oljan, Lena Sommestad om att kvinnor är förlorare på ytterligare ett område i Alliansens politik. Martin Moberg om den orättfärdiga sjukförsäkringen i samband med arbetsskada.
Gabriel Wikström på SvD Brännpunkt om "rättvisa" enligt FP

Imorgon kommer Håkan Juholt till Göteborg. Det ska jag inte missa.
fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se
Fler bloggar om: Politik, Intressant,

2 kommentarer:

  1. Med de senaste ändringarna att det krävs 8 (för praktiska program) eller 12 (för teoretiska program) godkända betyg för att komma in på gymnasiet så lär nog antalet barn som inte kommer in på gymnasiet att mångdubblas.

    Felet var att man tog bort möjligheten att söka in på medelbetyg och krävde godkänt i matte svenska enlgelska dvs de ämnen som många har svårt med. En annat missgrepp var när man slopade särskild respektive allmän kurs i matte och engelska. När vi hade betygsskalan 1-5 och kunde söka på medelbetyg så kunde man misstyckas totalt i ett par viktiga ämnen om de andra gick hyfsat utan att slås ut för all framtid. Vissa saker fungerade bättre förr. Många barn sporras inte av ökade krav utan ger i stället upp helt och ger fan i skolan och hamnar i kön till BUP//susanna svensson

    SvaraRadera
  2. Och inte blir det bättre av att 25% hopar av gymnasiet liksom att nästan hälften hoppar av lärarutbildningen. Den dåliga skolan förföljer en del upp genom hela livet. Och det börjar med de 14000 barnen. Och det måste vi finna bättre recept för änn bara mer pengar och mera lärare. Du är inee på något väldigt viktigt här, vad jag förstår.

    SvaraRadera