3 augusti 2012

Lööf faller för mediernas mekanik

Jag blir numera sällan förbannad på riktigt när det händer något i den politiska världen. Jag blir mer resignerad och inser att vi har de politiker vi förtjänar.

I förra veckan gjorde DN och därefter de flesta andra medier ett stort nummer av Tillväxtverkets vidlyftiga internrepresentation. Ett typiskt journalistiskt scoop och en mycket lätt fråga att förstå.

Det visade sig att t.om. självaste näringsminister Annie Lööf förstod frågan och därför har hon nu kallat till krismöte med generaldirektörer i åtta statliga myndigheter.
I fokus är den för Sveriges framtid och konkurrenskraft ovärderliga internrepresentationen.

Det här är ett typiskt utslag av av den logik som verkar driva stora delar av regeringen. Om något är tillräckligt viktigt att skriva om i DN(!) så måste det föranleda handling från regeringen.

Om jag varit GD på en statlig myndighet så hade jag tackat Näringsministern för inbjudan och  sett fram emot möjligheten att träffa andra i liknande position och diskutera ledning, organisation, göra omvärldsanalys, hitta samarbeten. Punkten policy för internrepresentation hade hamnat på en annan dagordning.

Det slöseri Annie Lööf ställer till med på skattebetalarnas bekostnad är minst lika klandervärt som den interna representationen på Tillväxtverket, om än på ett annat plan. Det hade varit spännande med en minister som är intresserad av hur myndigheternas verksamhet fungerar och inte försöker tillfredsställa borgerliga ledarskribenter med skenhandlingar.

Högberg om ideologisk blindhet, Göran Johansson om Tillväxtverketgate, Ronny Persson om samma  ämne liksom Paul Ronge

GP, SydSv, Hela Gotland, Dagens PS, SR, SvD, SvD, KvP

fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se 
Fler bloggar om: Politik 

6 kommentarer:

  1. I grunden är DNs artiklar "pryojournalistik" med ledande frågor till ministern, typ "Så de sade inte att de bedrev oegentligheter?".

    Och hur f-n upphandlar man billigaste personalsammankomst? Skall MacDonalds och Sixtens korvstånd få lämna anbud?

    Skall bli intressant att se motsvarande redovisning för DNs egna personalevenemang. Hur mycket sprit går det åt där? Men det, likväl som en granskning av Tillväxtverkets verksamhet, fordrar mera av journalisten än det här rötmånadsspektaklet.

    Hans Nilsson

    SvaraRadera
  2. Visst är hon väldigt lik MAD?

    SvaraRadera
  3. Det är Generaldirektören för Tillväxtverket, Christina Lugnet, som själv för fram att det var ett misstag och för kostsamt att ha middag på Grand.

    - Det största misstaget är att vi lade vår middag på Grand, det var helt enkelt för kostsamt, det var för dyr lokal och ett för kostsamt evenemang. Det är vi djupt ångerfulla för, säger hon i en intervju med TT.

    Det är inte Annie Lööf som för fram det.

    Det verkar som att bloggaren inte riktigt har tagit till sig all information om saken som han skriver om.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkar snarare som om den anonyme läsaren inte brytt sig om att läsa inlägget. Då hade den förstått att Lööfs slöseri består i att lägga alltför stor vikt vid relativt oväsentliga frågor.

      Radera
    2. Staffan Lindström,

      Ok, jag förstår att du tycker att frågan är oväsentlig. Det är kanske också en anledning till att Socialdemokraterna tillsammans med sina vänsterkollegor förordar att hela tiden höja skatten.

      Radera
    3. Frågan om intern representation ska vara oväsentlig för Lööf, däremot inte för t.ex. Riksrevisionsverket.
      Lööf ska koncentrera sig på att se till att myndigheternas uppdrag och mål följs och följs upp, inte hur myndigheterna arbetar. Det finns det säkert lämpligare personer att göra. Däremot gör Lööf rätt att flytta Lugnet från GD-platsen, hon skulle vara en belastning i fortsättningen.

      Radera