17 januari 2013

Att sparka åt fel håll




När Uppdrag granskning på onsdagskvällen sände sitt reportage om organisationer som jobbar med barnfattigdom så gjorde man det kanske med syftet att sparka uppåt i organisationerna, på personer som på välbetalda jobb i skyddade miljöer fifflar med siffrorna för att få in mer pengar till sina organisationer.

Istället blev reportaget en spark nedåt, mot de allra mest utsatta i samhället, barnen. Med en moralistisk och materiell syn på fattigdom är det lätt att hävda att den inte existerar i Sverige. Det är i mina och uppenbarligen i många andras ögon fel.

Det positiva det här reportaget kan föra med sig är en nyväckt diskussion om de sociala problem barn i fattiga familjer har och vilka konsekvenser det får i deras liv.

Slutligen, min mentor inom idrotten säger alltid att alla föräldrar vill sina barns bästa. Frågan är om det samhälle vi lever i vill alla sina barns bästa? Kanske är det en viktigare diskussion än någon annan vi kan föra idag.


fler blogginlägg på NetrootsPolitometernBloggar.se 


Fler bloggar om: Politik 


- Posted using BlogPress from my iPad

9 kommentarer:

  1. Den ”relativa fattigdomen” i Sverige är ett löjeväckande uttryck. Relativ rikedom vore isåfall mer passande. Folk som lever i mer eller mindre lyx jämfört med världens verkliga fattiga.

    För övrigt var det en större grupp under senaste S-regeringen…

    Organisationerna har haft ett bedrägligt beteende, liksom ditt eget parti, trovärdigheten är bortblåst i denna fråga.

    SvaraRadera
  2. Om en prioriterar att röka före att låta ens barn åka på en liten skolresa är man inte fattig. Då är man en dålig förälder som inte vill sitt barns bästa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du är en okännande och inhuman människa som inte kan sätta dig i andra människors situation och känna barmhärtighet. Kan det bero på att du är en ond människa?

      Radera
    2. Du verkar vara en ond människa "Lotta Trouble" att döma av hur du dömer andras åsikter...

      Radera
  3. Jonny tycker att barnfattigdom inte är ett problem i Sverige och om det nu nödvändigtvis är det så var det i alla fall större när Socialdemokraterna styrde. (Han glömmer karolinertiden, då var man fattig på riktigt! Eller utvandrartiden, undrar vem som styrde då...)

    Allt är relativt Jonny men vem har mest rätt, den som ser sig själv som levande i fattigdom - eftersom de runtom har mer - eller du som ser dem som rika eftersom de långt bort kanske har ännu mindre.

    Att moralisera över rökande mammor är lätt och för mig är ryggmärgsreaktionen att Låt bli att röka då! helt självklar - men jag kan samtidigt inte tänka mig att mamman röker istället för att prioritera sitt barn, det är knappast där valet står. Vi har ingen som helst insikt i detta liv och ska därför avstå att moralisera över det. Känna med barnet, ja. Döma mamman, nej.

    men Lotta Trouble - du vet inte heller tillräckligt om Julia för att döma ut henne.
    Att Jonny inte har vett att låta bli att lägga sig i är ju mindre förvånande.

    SvaraRadera
  4. När jag tidigt 60-tal växte upp var det ofta fattigt i vårt hem, i princip det enda vi hade att äta under långa promenader var havregrynsgröt i dess olika former, stekt, kokt,etc, man blev en aning trött på det efter ett tag . Jag är rätt säker på att Janne Josefsson med sitt reportage igår hånade otal familjer som idag har det som vi hade det då och inte lär dom få det bättre heller efter gårdagens uppdrag granskning

    SvaraRadera
  5. Tycker verkligen synd om de barn som tvingas växa upp med föräldrar som inte sköter sig och inte ser till att använda alla de pengar de får på ett vettigt sett. Vi såg i programmet att familjerna hade 10000 kr efter att hyran var betald. Det är gott om pengar, men om man lägger de på sprit, cigg eller annat skit istället för på mat och kläder till barnen så borde faktiskt soc gå in och ta barnen ifrån föräldrarna. Barn förtjänar bättre föräldrar än så.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är väldigt sant. Men man måste samtidigt vara väldigt försöktig vid ingripande. Ett barn som inte är gammalt nog, förstår, och ser inte det som vi gör, vilket kan få väldigt stora konsekvenser för barnet. Men jag håller med dig, tro inget annat.

      Radera
  6. det är äckligt och se verkligeheten. Klart att barn i fattiga familjer och så vidare får andra förutsättningar än många andra barn, vilket är hemskt.

    SvaraRadera