30 augusti 2010

Det finns ideologi bakom allt

Jag har ägnat en del av dagen att gå igenom Socialdemokraterna i Göteborgs lokala vallöften och ambitioner för att hitta ideologiska vinklar på dem.
Det är inte svårt att se att inget av dem är genomförbart med en inkomstskattesänkningsfundamentalistregering (quite possibly mitt längsta ord nånsin). Så nog finns det skillnad och ideologi i denna valrörelse.
En annan fundamental skillnad mellan den socialdemokratiska vägen mot den borgerliga är hur de borgerliga vill bestraffa problemen (mer poliser, betyg i ordning) istället för att motverka skälen till grov brottslighet och sociala problem med förebyggande åtgärder. Hamnar folk snett är det väl deras eget fel verkar tanken vara och även om det delvis är sant så går det betydligt mer sällan snett i ett samhälle där folk har utbildning, jobb och samma möjligheter från födseln.
bjuder här på en bonus i form av Göteborgs Kommunstyrelses ordförande Anneli Hulthén på göteborgssossarnas valspurtsupptakt i helgen. Det är väl värt att lyssna till.


Tack för peppen Anneli!
(Ni kan läsa Annelis blogg här.)
Fler progressiva bloggar på Netroots!

3 kommentarer:

  1. Du har helt rätt, det finns en ideologi bakom allt, som man oftast odlat under många år, som man är bergsäker på. Det är det som oroar mig med de rödgröna, ni har nämligen en man som inte står upp för demokratin, med många för oss svenskar tvivelaktiga åsikter, ur min synvikel smyger han i samma grumliga vatten som Jimmi Åkesson:

    http://www.youtube.com/watch?v=C9SSKK7xozw
    http://www.youtube.com/watch?v=RbzRZWFZHs4&feature=related

    Hur kan ni samarbeta med en man med dessa åsikter?

    SvaraRadera
  2. Det är väl med Ohly som med Reinfeldt, att när man blir äldre så rör man sig mot mitten... Det är självklart så att det finns problem med att försvara diktaturer (även om det var för 25 år sen) men det innebär ju inte att man vill införa det i Sverige.

    SvaraRadera
  3. Bekymret är väl att mycket Ohly sa inte är 25 år gammalt, nu har tv programmet ett par år på nacken tror jag men han citeras på mycket han sagt -99 och framåt. 1999 sa han bl a att han var för Leninism, en bit in på 2000-talet lät han meddela att så vitt han vet ångrar han inga uttalanden under sin poltiska karriär. Lite skrämmande att han kan komma sitta i en regering...

    SvaraRadera